Остаци Манастира Удрим под најстрожијим режимом заштите

28.08.2019. 09:49
0
ИЗВОР: Срна

Министар просторног уређења у Федерацији БиХ Јосип Мартић изјавио је Срни да остаци Манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића уживају најстрожи режим заштите с обзиром на то да су уписани на Привремену листу националних споменика.

Мартић је истакао да ће федерално Министарство просторног уређења приступити рјешавању захтјева за издавање одобрења за рехабилитацију /реконструкцију/ Манастира Удрим, који је рушевина три вијека, тек по достављању главног пројекта рехабилитације, односно по комплетирању захтјева. 

Он је навео да се Митрополија дабробосанска обратила 22. јула овом министарству са захтјевом за издавање одобрења за рехабилитацију Манастира Удрим. 

Мартић је додао да је и Музеј у Добоју, као носилац израде плана и програма археолошких истраживања, поднио захтјев за издавање сагласности за археолошка истраживања на локалитету Манастира Удрим. 

Будући да у вези с градњом овог културног добра није биле могуће доћи ни до какве документације, Мартић је навео да је циљ археолошких истраживања, између осталог, утврђивање карактера и типолошког одређења објекта цркве, те конзервација сачуваних остатака манастира, а све у сврху израде главног пројекта рехабилитације. 

Он је подсјетио да се Министарство 25. јула обратило Заводу за заштиту споменика при федералном Министарству културе и спарта ради издавања стручног мишљења о приступу обнови, односно рехабилитацији манастира Удрим. 

У Митрополији дабробосанској раније су навели да је у току израда главног пројекта за обнову средњовјековног Манастира Удрим у општини Завидовићи који је три вијека у рушевном стању, и ускоро се очекује почетак радова на археолошком истраживању унутрашњости манастирске цркве и порте. 

Ради обезбјеђивања свих предуслова за почетак обнове Манастира Удрим, који се сматра задужбином краља Драгутина Немањића, поднесен је захтјев федералном Министарству просторног уређења за издавање дозволе за реконструкцију овог манастира. 

- Надамо се да ћемо уз Божију помоћ имати више снаге од оних што су /раније/ покушавали покренути обнову Манастира Удрим, те да ћемо у томе истрајати до краја - , наводе из Митрополије. 

Манастир Удрим, истичу из Митрополије, за Српску православну цркву има непроцјењиву вриједност, али је и друштвена заједница препознавала његову вриједност, те је овај манастир проглашен спомеником културе 1970. године. 

- До сада је било неколико безуспјешних покушаја његове обнове. Завод за заштиту споменика културе БиХ 1973. године исказао је намјеру да у дугорочном програму радова на обнови споменика културе БиХ приступи изради пројекта реконструкције Манастира Удрим - , истичу из Митрополије.

Од почетка активности на покретању обнове Манастира Удрим 2018. године, до сада је откопана олтарска апсида, те је израђен идејни пројекат за обнову овог манастира, објављено је на сајту Митрополије. 

Претходно је у општини Завидовићи обновљен и средњовјековни Манастир Возућица, такође задужбине Немањића. 

Манастир Удрим је, према народном предању, задужбина из 14. вијека и посвећен је Светом Великомученику и исцјелитељу Пантелејмону. 

Манастир Удрим је удаљен 13 километара од Завидовића узводно уз ријеку Гостовић и вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. 

Пошто је овај храм страдао, самим тим је уништена и сва архивска грађа која би могла бити свједок његове историје, али се зна да је Манастир Удрим у 17. вијеку имао велико имање, десет винограда и велики број монаха. 

- У опширном попису Босанског Санџака из 1604. године помиње се земин цркве Гостовић, уживају га редовници /монаси/ те цркве са још десет винограда и чаира, припада Маглају, изван дефтера - , пише на сајту Митрополије. 

Након рушења, манастир Удрим никада није обнављан. 

- Имајући у виду да институције за очување културног насљеђа БиХ не посвећују никакву пажњу овом манастиру и не воде рачуна о одржавању, санацији, конзервацији ни обнови, митрополит дабробосански Хризостом је благословио да почне обнова манастира Удрим да би га сачували за будуће генерације - , истакли су раније из Митрополије. 

Из Митрополије су позвали све вјернике који имају могућност да се укључе у обнову манастира Удрим уплатом прилога на жиро рачун Raiffeisen banka 161 0000 205 160 055 на име Православна митрополија дабробосанска Манастир Удрим у Гостовићу.

Коментари 0
Повезане вијести
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    6h 13m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    5h 53m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    9h 16m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    10h 13m
    4
  • Полицајац убоден ножем!
    23h 38m
    0