Остати на путу Светосавља

26.01.2023. 20:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Жива успомена на лик Светог Саве и оданост његовом учењу треба да препороди све, као што је он препородио српски народ током живота, истакла је директор Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева Жељка Топалић.

- Обавеза свих нас је да нашу дјецу вратимо на трагове Светосавља - рекла је Топалићева.

Она је навела да је с тим циљем у Културном центру Источно Ново Сарајево и уприличена заједничка Светосавска академија кроз коју су хтјели да покажу колажни програм поводом обиљежавања празника посвећеног Светом Сави - утемељивачу српске цркве, државе и школства.

- Прве лекције о Светом Сави и о важности његове личности дјеца понесу из куће, што је родитељска обавеза, али и свих нас у школама, да нашим ученицима указујемо на значај и важност ове личности кроз историју нашег народа. Тиме показујемо одакле су нам коријени, дајемо ослонац, усмјеримо их и упутимо тамо гдје је Свети Сава већ одавно упутио све нас - нагласила је Топалићева.

Директор Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево Мирјана Учур рекла је да су, осим ученике ове школе, на академији учествовали ученици Средњошколског центра Источна Илиџа, као и основних школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, "Петар Петровић Његош", "Јован Дучић" и "Алекса Шантић" из Источне Илиџе.

- Тежили смо ка томе да се ујединимо, покажемо да имамо узајамног поштовања и припремимо што квалитетнији програм. Све школе су припремиле програм који се, између осталог, састоји од химне `Усликнимо с љубављу`, рецитација и игроказа о Светом Сави, као и музичке тачке - навела је Учурова.

Светосавску академију организовали су Српска православна црквена општина Лукавичка, Основна школа за музичко образовање Источно Ново Сарајево и општински Културни центар.

Српска православна црква сутра прославља Светог Саву, а Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му намијенили владарску мисију.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  22h 55m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  20h 24m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  14h 38m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  19h 42m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  10h 50m
  0