Остати на путу Светосавља

26.01.2023. 20:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Жива успомена на лик Светог Саве и оданост његовом учењу треба да препороди све, као што је он препородио српски народ током живота, истакла је директор Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева Жељка Топалић.

- Обавеза свих нас је да нашу дјецу вратимо на трагове Светосавља - рекла је Топалићева.

Она је навела да је с тим циљем у Културном центру Источно Ново Сарајево и уприличена заједничка Светосавска академија кроз коју су хтјели да покажу колажни програм поводом обиљежавања празника посвећеног Светом Сави - утемељивачу српске цркве, државе и школства.

- Прве лекције о Светом Сави и о важности његове личности дјеца понесу из куће, што је родитељска обавеза, али и свих нас у школама, да нашим ученицима указујемо на значај и важност ове личности кроз историју нашег народа. Тиме показујемо одакле су нам коријени, дајемо ослонац, усмјеримо их и упутимо тамо гдје је Свети Сава већ одавно упутио све нас - нагласила је Топалићева.

Директор Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево Мирјана Учур рекла је да су, осим ученике ове школе, на академији учествовали ученици Средњошколског центра Источна Илиџа, као и основних школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, "Петар Петровић Његош", "Јован Дучић" и "Алекса Шантић" из Источне Илиџе.

- Тежили смо ка томе да се ујединимо, покажемо да имамо узајамног поштовања и припремимо што квалитетнији програм. Све школе су припремиле програм који се, између осталог, састоји од химне `Усликнимо с љубављу`, рецитација и игроказа о Светом Сави, као и музичке тачке - навела је Учурова.

Светосавску академију организовали су Српска православна црквена општина Лукавичка, Основна школа за музичко образовање Источно Ново Сарајево и општински Културни центар.

Српска православна црква сутра прославља Светог Саву, а Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му намијенили владарску мисију.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.

Коментари 0
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 8m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 22m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 12m
    0