Ostati na putu Svetosavlja

26.01.2023. 20:39
0
IZVOR: srna.rs

Živa uspomena na lik Svetog Save i odanost njegovom učenju treba da preporodi sve, kao što je on preporodio srpski narod tokom života, istakla je direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva Željka Topalić.

- Obaveza svih nas je da našu djecu vratimo na tragove Svetosavlja - rekla je Topalićeva.

Ona je navela da je s tim ciljem u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i upriličena zajednička Svetosavska akademija kroz koju su htjeli da pokažu kolažni program povodom obilježavanja praznika posvećenog Svetom Savi - utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

- Prve lekcije o Svetom Savi i o važnosti njegove ličnosti djeca ponesu iz kuće, što je roditeljska obaveza, ali i svih nas u školama, da našim učenicima ukazujemo na značaj i važnost ove ličnosti kroz istoriju našeg naroda. Time pokazujemo odakle su nam korijeni, dajemo oslonac, usmjerimo ih i uputimo tamo gdje je Sveti Sava već odavno uputio sve nas - naglasila je Topalićeva.

Direktor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo Mirjana Učur rekla je da su, osim učenike ove škole, na akademiji učestvovali učenici Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, kao i osnovnih škola "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva, "Petar Petrović Njegoš", "Jovan Dučić" i "Aleksa Šantić" iz Istočne Ilidže.

- Težili smo ka tome da se ujedinimo, pokažemo da imamo uzajamnog poštovanja i pripremimo što kvalitetniji program. Sve škole su pripremile program koji se, između ostalog, sastoji od himne `Usliknimo s ljubavlju`, recitacija i igrokaza o Svetom Savi, kao i muzičke tačke - navela je Učurova.

Svetosavsku akademiju organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Lukavička, Osnovna škola za muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i opštinski Kulturni centar.

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetog Savu, a Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO) Obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO)
Iznuda u Istočnom Novom Sarajevu, lice oštećeno za 350 KM Iznuda u Istočnom Novom Sarajevu, lice oštećeno za 350 KM
Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO) Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  9h 35m
  4
 • Identifikovan napadač na dijete i majku zbog natpisa "delije sever"
  22h 30m
  12
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  9h 37m
  2
 • Sukob navijača u centru Sarajeva
  22h 34m
  3
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  5h 59m
  0