Осуђени хирург ради у "ковид одјељењу" УКЦ Републике Српске

15.03.2022. 18:45
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Правоснажно осуђени хирург Маринко Ловре поново је затражио одгоду одласка у затвор из већ познатог разлога, односно рада у ковид тиму УКЦ Републике Српске, потврђено је порталу Српскаинфо.

У Основном суду Бањалука одговорили су да је Ловре затражио одлагање извршења казне на период од три мјесеца, због истих разлога као и у новембру прошле године.

Тада је Ловре уз молбу доставио документацију да је неопходан у ковид тиму УКЦ Републике Српске.

– Извршеним увидом у CMS систем (Систем за аутоматско управљање предметима), као и након изјашњења референта на извршењу кривичних санкција, утврдили смо да је осуђени Маринко Ловре путем свог пуномоћника доставио суду нову молбу за одлагање извршења казне затвора из истог разлога као и претходни пут због обавезе да заврши посао у УКЦ Републике Српске, те је наведена молба у поступку рјешавања – навели су из бањалучког суда.

Слика


Извадио погрешан орган

Хирург Маринко Ловре правоснажно је осуђен на годину дана затвора због несавјесног пружања љекарске помоћи пацијенткињи С.С, којој је током операције извадио погрешан орган.

У пресуди се наводило да је Ловре 26. јула 2014. у Општој болници у Приједору, гдје је био запослен као хирург, примио пацијенткињу С.С. ради операције, због упале слијепог цријева.

– Непосредно прије операције С.С. је упутио на дијагностички гинеколошки преглед, гдје је ултразвуком утврђено уредно здравствено стање и присуство оба јајника. Послије тога је обавио оперативни захват одстрањивања слијепог цријева, па је у току наведене операције пацијенткињи, поред упаљеног слијепог цријева, без оправданог медицинског разлога одстранио и десни јајник – наводило се у пресуди.

Образложено је и да Ловре захват није констатовао у медицинској документацији, нити је о томе обавијестио доктора специјалисту гинекологије.

– Он је био свјестан да се одстрањивањем десног јајника не придржава правила здравствене струке, али је на то пристао. На тај начин проузроковао је знатније погоршање здравственог стања С.С. у виду умањења њене животне способности – појашњено је у оптужници.

Отказ

Додаје се да је то покушао прикрити говорећи пацијенткињи да су се током операције десиле компликације и да је на десном јајнику уочио цисту коју је морао уклонити, те је о овоме информисао и њеног супруга.

Низом љекарских прегледа предузетих након ове операције утврђено је потпуно одсуство десног јајника код С.С, стоји на крају оптужнице коју је против Ловре подигло приједорско Окружно јавно тужилаштво.

Према незваничним информацијама, одстрањени орган није послан на патохистолошку анализу, иако је то био протокол.

Након пресуде, хирург Маринко Ловре добио је отказ у приједорској Општој болници, али је убрзо добио ново запослење, и то у УКЦ Републике Српске.

Не само да су запослили осуђеног хирурга, већ је УКЦ Републике Српске послужио Ловри као средство да тражи одлагање одласка на издржавање затворске казне.

Слика


Друга пресуда

Маринку Ловри ово није била прва правоснажна пресуда, јер је раније правоснажно осуђен због примања мита, на новчану казну.

Према овој ранијој пресуди, Ловре је од Суље К. узео мито од 500 евра како би сачинио лажни налаз. У налазу је навео да је Суљин син задобио повреде главе и ребара, иако то није било тачно.

Син је планирао да овај лажни налаз искористи тако што би тужио полицију Републике Српске да су га наводно претукли. Међутим, Ловре је ухапшен у тренутку када је примио означене новчанице.

Након тога је признао кривицу за примање мита. За ово кривично дјело Ловре је осуђен на новчану казну од 20.000 марака, а републички тужилац није затражио да му се због тога забрани обављање послова на одређени период.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    sRanka 16.03.2022. 13:33
    I još sve to date u javnost, izgleda da je poželjno da je neko osuđivan ili da se vodi krivični postupak da dobije dobru poziciju .
Повезане вијести
Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић
Трудница хитно превезена хеликоптером из Требиња у УКЦ Српске Трудница хитно превезена хеликоптером из Требиња у УКЦ Српске
Самоубиство у Универзитетско-клиничком центру Српске Самоубиство у Универзитетско-клиничком центру Српске
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 27m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 19m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 10m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 55m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 56m
    0