Осуђени педофил остаје у Хрватској, изгубљене шансе да буде депортован у БиХ

12.01.2024. 17:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Наше правосуђе нема могућност жалбе на одлуку Хрватске да не изручи одбјеглог Ивицу Мишковића (65), који је у Основном суду у Бањалуци осуђен за педофилију, а онда побјегао из судских просторија и пребјегао у сусједну земљу, потврђено је "Независним новинама".

Подсјетимо, према од раније доступним информацијама, Министарство правде БиХ запримило је од Министарства правосуђа и управе Хрватске одговор на замолбу за изучење Мишковића.

- Тај одговор прослиједили смо надлежном суду у Бањалуци који је и покренуо процеду захтјева за изручење наведене особе. О садржају одговора не можемо говорити будући је наведени суд ставио ознаку тајности на овај предмет и само тај суд може давати информације за јавност. Свака одлука замољене државе по молби за изручење је коначна и да на ту одлуку држава молиља нема право жалбе - речено је за "Независне новине" из Министарства правде БиХ.

У пракси то значи да од изручења нема ништа, али је нашем правосуђу, ипак, остало неколико "кечева у рукаву", с тим што ни они не подразумијевају да ће Мишковић завршити између зидина затвора у БиХ.

- Ово је била молба за изручење. Сада, рецимо, суд има могућност уступања тог предмета Хрватској ради наставка кривичног гоњења. Или, ако пресуда постане правоснажна, суд опет може упутити замолницу да Мишковић у Хрватској издржава казну - појашњава извор "Независних новина", упућен у процедуре у оваквим случајевима.

Из Основног суда у Бањалуци су нам рекли да су 5. јануара запримили акт Министарства правосуђа и управе Хрватске од 27. децембра 2023. у којем су наведени разлози због којих молба за изручење Мишковића Босни и Херцеговини није удовољена.

Наиме, како нам је појашњено, нису испуњене правне претпоставке прописане Уговором између Хрватске и БиХ о изручењу из 2012. године.

- Суд није странка у предмету изручења и нема право жалбе - потврђено је "Независним новинама" из Основног суда у Бијељини.

Подсјетимо, како је осуђени педофил Ивица Мишковић из Какња успио побјећи у Хрватску и да ли је заказала нека од наших институција, питање је којим је већ седмицама заокупљена домаћа јавност, а поготово је интригантан сам његов прелазак у сусједну земљу. И, седмицама на наш упит конкретан одговор чекамо из Граничне полиције БиХ.

Он је, подсјетимо, побјегао 7. новембра 2023. из Основног суда у Бањалуци, након што је због четири обљубе над дјевојчицом осуђен на укупно четири године робије, а овај суд је сутрадан донио наредбу о расписивању потјернице.

Засад није познато ни да ли се снашао и у Хрватску прешао преко неког граничног прелаза, или је пронашао илегалну руту, те препливао Уну или Саву, мада је упитан такав сценарио, будући да има проблем с кољеном и вјештачки кук. Или, можда га је, опет, неко превезао чамцем. Ни ту могућност још нико не искључује.

Из Основног суда у Бањалуци раније су нам рекли да је међународна потјерница по којој је он првобитно након првог бијега ухапшен остала на снази иако је он био у притвору.

- Како је на снази била међународна потјерница, на основу ње су све полицијске агенције имале основа да именованог ухапсе - речено је за "Независне новине" из Основног суда у Бањалуци.

Ивица Мишковић, како је саопштила загребачка полиција, лоциран је на подручју Загреба, али није ухапшен и сада слободно шета главним градом Хрватске, а успио је стићи и до једне новинске редакције и испричати како је преварио комплетан бх. правосудно-полицијски систем.

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    17h 59m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 13m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    18h 5m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 30m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    8h 54m
    0