Освештан споменик јунацима Миљевине

25.09.2022. 14:40
0
ИЗВОР: srna.rs

У Миљевини код Фоче данас је освештан споменик за 104 српска борца и 40 српских цивила из те мјесне заједнице, који су животе уградили у стварање Републике Српске.

Током рата од 1992. до 1995. године погинуо је сваки трећи борац Миљевинског батаљона, а велику жртву поднијели су и цивили, истакнуто је приликом освештања споменика, који је уз помоћ бројних добротвора подигла фочанска Борачка организација.

Овај батаљон бранио је широко подручје са линијом фронта од 100 километара, а његови неустрашиви борци стизали су у испомоћ на бројна друга ратишта - у Чајниче, Калиновик, Трново, Олово, Невесиње, на Трескавицу.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић, који је био припадник овог батаљона, рекао је да је Миљевина у рату имала трновит пут.

- Седми миљевински батаљон је завршио рат са 300 бораца, сваки трећи је погинуо. Имали смо неколико случајева масовних страдања, као што су засједе на Папратној њиви и у Кратинама, али то је проистекло из чињенице да је била велика територија, мало војника, међутим, нисмо устукнули и одбранили смо сваки педаљ земље - истакао је Станковић.

Он је додао да је посебно било тешко на Трескавици, на чувеном Лупочу - вратима Херцеговине, која су уз велике жртве одбранили борци из Миљевине.

- Нисмо отишли на Лупоч случајно, нас су послали као батаљон који је имао највише ратних дејстава. Углавном, Миљевски батаљон је претрпио много жртава и урадио велики посао за Републику Српску - навео је Станковић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је Фоча дала огроман допринос за стварање Републике Српске, а да је јуначки Седми миљевински батаљон дао немјерљиву жртву за одбрану Фоче.

Он је истакао да борци из Миљевине никада не смију бити заборављени, док је год историје и Републике Српске.

- Овим спомеником успјели смо да се донекле одужимо нашим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата из Миљевине и околних села. Они су уградили свој живот у темеље Миљевине, Фоче и Републике Српске и никада не смијемо да запоставимо како њих, тако и њихове породице. Наравно, постоје проблеми, које се трудимо да у оквиру наших могућности рјешавамо - рекао је Вукадиновић.

Милица Аврам, кћерка погинулог борца Драгана Вујичића из Миљевине, захвалила је свима који су учествовали у изградњи споменика.

- Немам ријечи, захвална сам свима, јесте да је након 30 година, али хвала свима. Лијепо је што су данас поменули и Њега Бошковића, дугогодишњег предсједника Борачке организације Миљевина, који нас је ове године напустио - рекла је Аврамова.

Милош Ного у рату је остао без оца Милана. - Велика је част присуствовати овом свечаном чину. Пуно ми је срце и немам ријечи којима бих описао све ово - рекао је Ного.

Уз српске борце, на споменик су угравирана и имена 40 српских цивила из Миљевине и околних села, који су страдали од муслиманске војске.

Међу њима је и 16 мјештана села Пољица, побијених у једном дану, док је најмлађа жртва са овог подручја осмогодишњи дјечак Петар Тодоровић из села Колун.

Јунаци Миљевине добили су величанствен споменик на видном мјесту, на улазу у насеље, односно на искључењу са магистрале Фоча - Сарајево.

Градњу споменика, уз општину Фоча и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, помогле су и општине из окружења, те више од 100 добротвора - од појединаца, приватника до јавних предузећа, установа и институција из цијеле Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Миљевина добија редовну аутобуску линију до Фоче Миљевина добија редовну аутобуску линију до Фоче
Храм у Миљевини прославио крсну славу Илиндан Храм у Миљевини прославио крсну славу Илиндан
Преврнуло се возило на дионици пута Добро Поље - Миљевина (ФОТО) Преврнуло се возило на дионици пута Добро Поље - Миљевина (ФОТО)
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    21h 27m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    17h 22m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    13h 52m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 3m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 1m
    1