Osveštan spomenik junacima Miljevine

25.09.2022. 14:40
0
IZVOR: srna.rs

U Miljevini kod Foče danas je osveštan spomenik za 104 srpska borca i 40 srpskih civila iz te mjesne zajednice, koji su živote ugradili u stvaranje Republike Srpske.

Tokom rata od 1992. do 1995. godine poginuo je svaki treći borac Miljevinskog bataljona, a veliku žrtvu podnijeli su i civili, istaknuto je prilikom osveštanja spomenika, koji je uz pomoć brojnih dobrotvora podigla fočanska Boračka organizacija.

Ovaj bataljon branio je široko područje sa linijom fronta od 100 kilometara, a njegovi neustrašivi borci stizali su u ispomoć na brojna druga ratišta - u Čajniče, Kalinovik, Trnovo, Olovo, Nevesinje, na Treskavicu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković, koji je bio pripadnik ovog bataljona, rekao je da je Miljevina u ratu imala trnovit put.

- Sedmi miljevinski bataljon je završio rat sa 300 boraca, svaki treći je poginuo. Imali smo nekoliko slučajeva masovnih stradanja, kao što su zasjede na Papratnoj njivi i u Kratinama, ali to je proisteklo iz činjenice da je bila velika teritorija, malo vojnika, međutim, nismo ustuknuli i odbranili smo svaki pedalj zemlje - istakao je Stanković.

On je dodao da je posebno bilo teško na Treskavici, na čuvenom Lupoču - vratima Hercegovine, koja su uz velike žrtve odbranili borci iz Miljevine.

- Nismo otišli na Lupoč slučajno, nas su poslali kao bataljon koji je imao najviše ratnih dejstava. Uglavnom, Miljevski bataljon je pretrpio mnogo žrtava i uradio veliki posao za Republiku Srpsku - naveo je Stanković.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je Foča dala ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske, a da je junački Sedmi miljevinski bataljon dao nemjerljivu žrtvu za odbranu Foče.

On je istakao da borci iz Miljevine nikada ne smiju biti zaboravljeni, dok je god istorije i Republike Srpske.

- Ovim spomenikom uspjeli smo da se donekle odužimo našim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Miljevine i okolnih sela. Oni su ugradili svoj život u temelje Miljevine, Foče i Republike Srpske i nikada ne smijemo da zapostavimo kako njih, tako i njihove porodice. Naravno, postoje problemi, koje se trudimo da u okviru naših mogućnosti rješavamo - rekao je Vukadinović.

Milica Avram, kćerka poginulog borca Dragana Vujičića iz Miljevine, zahvalila je svima koji su učestvovali u izgradnji spomenika.

- Nemam riječi, zahvalna sam svima, jeste da je nakon 30 godina, ali hvala svima. Lijepo je što su danas pomenuli i Njega Boškovića, dugogodišnjeg predsjednika Boračke organizacije Miljevina, koji nas je ove godine napustio - rekla je Avramova.

Miloš Nogo u ratu je ostao bez oca Milana. - Velika je čast prisustvovati ovom svečanom činu. Puno mi je srce i nemam riječi kojima bih opisao sve ovo - rekao je Nogo.

Uz srpske borce, na spomenik su ugravirana i imena 40 srpskih civila iz Miljevine i okolnih sela, koji su stradali od muslimanske vojske.

Među njima je i 16 mještana sela Poljica, pobijenih u jednom danu, dok je najmlađa žrtva sa ovog područja osmogodišnji dječak Petar Todorović iz sela Kolun.

Junaci Miljevine dobili su veličanstven spomenik na vidnom mjestu, na ulazu u naselje, odnosno na isključenju sa magistrale Foča - Sarajevo.

Gradnju spomenika, uz opštinu Foča i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, pomogle su i opštine iz okruženja, te više od 100 dobrotvora - od pojedinaca, privatnika do javnih preduzeća, ustanova i institucija iz cijele Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče
Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu Ilindan Hram u Miljevini proslavio krsnu slavu Ilindan
Prevrnulo se vozilo na dionici puta Dobro Polje - Miljevina (FOTO) Prevrnulo se vozilo na dionici puta Dobro Polje - Miljevina (FOTO)
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 41m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 34m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 40m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 7m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    3h 49m
    0