Освештана земља за будући храм на Хан Краму (ФОТО/ВИДЕО)

23.07.2023. 09:55
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је земљу у селу Хан Крам код Хан Пијеска гдје ће се градити будући храм Преподобног Сисоја Великог.

Митрополит Хризостом рекао је синоћ обраћајући се окупљеним вјерницима да ће бити изграђен храм који је свједок православне вјере и Цркве, али и духовне борбе и тежње да се надокнади све оно што је кроз вијекове ту уништено.

Владика је пожелио вјерницима да им Бог да снаге да своју Романију оките најљепшим црквама и да се са правим разлогом поносе том љепотом.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs

Према његовим ријечима, недалеко од овог мјеста постојао је манастир, који су Турци срушили и од истог материјала направили хан за који је у једном од старих путописа наведено, да таквог хана до Истанбула није било.

- У истом извору у коме смо нашли податке о храму пише да су у том старом манастиру живјела двојица епископа наше цркве још прије Светога Саве, што говори да је српски народ овдје од вајкада и све до данас - навео је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом је изразио захвалност начелнику општине Хан Пијесак Слободану Ђурићу који је прије три године од цркве затражио благослов за градњу будућег храма на Хан Краму.

Ђурић је Срни рекао да се уз благослов митрополита Хризостома кренули са реализацијом ове идеје, да су завршене административне процедуре, земљиште је преведено на Српску православну цркву, а сада је освештана земља и постављен крст на мјесту градње будућег храма.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 23.07.2023. 23:59
    Neka je sretno i od Boga blagoslovena izgradnja crkve.
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 18m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 14m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 18m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 11m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 8m
    0