Osveštana zemlja za budući hram na Han Kramu (FOTO/VIDEO)

23.07.2023. 09:55
1
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je zemlju u selu Han Kram kod Han Pijeska gdje će se graditi budući hram Prepodobnog Sisoja Velikog.

Mitropolit Hrizostom rekao je sinoć obraćajući se okupljenim vjernicima da će biti izgrađen hram koji je svjedok pravoslavne vjere i Crkve, ali i duhovne borbe i težnje da se nadoknadi sve ono što je kroz vijekove tu uništeno.

Vladika je poželio vjernicima da im Bog da snage da svoju Romaniju okite najljepšim crkvama i da se sa pravim razlogom ponose tom ljepotom.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs

Prema njegovim riječima, nedaleko od ovog mjesta postojao je manastir, koji su Turci srušili i od istog materijala napravili han za koji je u jednom od starih putopisa navedeno, da takvog hana do Istanbula nije bilo.

- U istom izvoru u kome smo našli podatke o hramu piše da su u tom starom manastiru živjela dvojica episkopa naše crkve još prije Svetoga Save, što govori da je srpski narod ovdje od vajkada i sve do danas - naveo je mitropolit dabrobosanski.

Mitropolit Hrizostom je izrazio zahvalnost načelniku opštine Han Pijesak Slobodanu Đuriću koji je prije tri godine od crkve zatražio blagoslov za gradnju budućeg hrama na Han Kramu.

Đurić je Srni rekao da se uz blagoslov mitropolita Hrizostoma krenuli sa realizacijom ove ideje, da su završene administrativne procedure, zemljište je prevedeno na Srpsku pravoslavnu crkvu, a sada je osveštana zemlja i postavljen krst na mjestu gradnje budućeg hrama.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 23.07.2023. 23:59
    Neka je sretno i od Boga blagoslovena izgradnja crkve.
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    22h 0m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    4h 1m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    6h 41m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    3h 34m
    1
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    1h 15m
    0