Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват

17.02.2024. 12:55
0
ИЗВОР: rts.rs

У Дјечјој клиници у Тиршовој данас и сутра двије трансплантације - двоје дјеце ће добити нове бубреге од родитеља. Трансплантације од живих донора обавиће хирурзи из Универзитетске дјечје клинике уз подршку стручњака из Лондона.

Данас ће бубрег од оца добити 18-огодишња дјевојчица, а сутра дјечак од 17 година коме ће давалац бити мајка.

Гостујући стручњаци ће спровести ове захтјевне операције у Србији захваљујући наставку успјешне сарадње између Републичког фонда за здравствено осигурање и једне од најпознатијих светских болница у Лондону.

Др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечје клинике у Тиршовој рекао је за РТС да је у клиници у Тиршовој тим из Лондона који ће заједно са српским тимом љекара извршити трансплантације.

- То је наставак сарадње коју смо започели и надамо се да ће све проћи како треба - рекао је др Дучић.

Жива трансплантација у двије сале

Данас отац даје ћерки бубрег, сутра мајка сину. То је жива трансплантација и радиће се у двије сале.

- Два тима раде, у једној сали ће се радити експлантација, односно узимање органа, да би након узимања тај орган био пресађен, девојчици у другој сали. Са тимом из Лондона учествују и наши лекари и уролози са ВМА. То су искусни уролози који ће помоћи у експлантацији органа - истакао је Дучић. 

У тиму су доктор Никос Кесари, дјечији трансплантациони хирург и доктор Јоанис Лукопулос, трансплантациони хирург за одрасле и докторка Јелена Стојановић, такође нефролог. Они живе и раде у Лондону, у једној од најпознатијих свјетских болница.

Како су текле припреме

- Ми смо успоставили сарадњу са болницом из Лондона, пре свега преко контакта са докторком Јеленом Стојановић пре пар година. Она је реактивирана прошле године -  подвукао је Дучић.

Према његовим ријечима, припреме су трајале неколико недјеља, односно мјесеци, рађена су апсолутно сва испитивања, имунолошка, радиографска, трансплантолошка.

- Јуче су извршене последње припреме, сви су спремни за оперативни захват и надамо се да ће то се проћи како треба. Нема разлога да не прође - каже Дучић.

Трансплантације од 2001. године

Крајем прошле године су наши љекари ишли у Лондон на усавршавање, преко Републичког фонда за здравствено осигурање и ово је много лакше него да дјеца одлазе у Лондон.

- Ми радимо трансплантацију органа последњих 20 година, од 2001. Овај ти из Лондона служи за најсложеније трансплантационе процедуре и оно што је предност тог типа трансплантација које они раде, је лапарасковско одстрањење, односно узимање бубрега - каже доктор.

Објашњава да је то минимално инвазивна процедура, минимална манипулација са бубрегом који ће бити пресађен, постоперативни ток брзо траје, тако да има много предности и то је постало стандард у Европи.

- Ми се надамо се да ћемо унаредних неколико месеци бити референтни центар да радимо трансплантацију у региону - напоменуо је Дучић. 

Одличан тим нефролога и анестезиолога

Др Дучић каже да имају одличан тим нефролога и анестезиолога, људи који су апсолутно едуковани у том смислу, тако да могу да прихвате тај тежак задатак да се све уради како треба. 

Што се тиче пацијената који се дијализирају у тој установи, Дучић је рекао да је ријеч о више од 20 пацијената.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 23m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 34m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 0m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 5m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 14m
    0