Отпремнине за раднике ЕРС-а и преко 50.000 КМ

23.01.2020. 20:46
0
ИЗВОР: capital.ba

Радници у дистрибутивним предузећима “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС) који се одлуче да у првом интерном позиву добровољно напусте предузеће добиће отпремнине од 20.000 до 50.000 КМ у нето износу, сазнаје портал CAPITAL.

У другом позиву, у зависности од радног стажа добијаће се од 16 до 38 хиљада марака а у посљедњем трећем онај ко се одлучи да оде може да рачуна на отпремнину између 11.000 и 25.000 КМ.

На овај начин стављена је тачка на преговоре који су трајали мјесецима али и потврђено писање портала CAPITAL гдје смо још у новембру најавили овакав епилог.

У мјерилима и критеријумима оптимизације броја запослених који су у уторак потписали Лука Петровић, директор ЕРС-а и Зоран Мићановић предсједник Одбора синдиката овог предузећа се наводи како ће се мјерила и критеријуми примјењивати у пет дистрибутивних предузећа.

Електродистрибутивна предузећа су у правилима пословања за 2020. годину на основу постигнуте сагласности представника управа предвидјеле намјесна средства за исплату стимулативних отпремнина и накнада за економско-социјално збрињавање радника”, наводи се у документу.

Иначе, радницима који имају утврђену инвалидност, умањену радну способност, који припадају породицама палих бораца, самохрани родитељи и хранитељи имају право да им се укупан износ отпремнине увећа за додатних пет одсто.

Ратни војни инвалиди од I до IV категорије имају право на увећане отпремнине од шест до 15 одсто.

Према усаглашеној табели највећи износ средстава могу добити радници са навршених 24 године радног стажа. Ако би напустили предузеће у првом позиву добиће 50.820 марака, у другом 38.115 КМ а у трећем 25.410 КМ.

-Критерији су обавезујући за сва зависна предузећа која имају задатак да их преточе у своје акте- поручио је Зоран Мићановић, предсједник Одбора синдиката ЕРС-а.

Подсјећамо, у склопу реорганизације Електропривреде РС у дистрибутивним предузећима ће бити отпуштено 600 радника.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Када радник може добити отпремнину? Када радник може добити отпремнину?
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 32m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 1m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 19m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 15m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 43m
    0