Otpremnine za radnike ERS-a i preko 50.000 KM

23.01.2020. 20:46
0
IZVOR: capital.ba

Radnici u distributivnim preduzećima “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) koji se odluče da u prvom internom pozivu dobrovoljno napuste preduzeće dobiće otpremnine od 20.000 do 50.000 KM u neto iznosu, saznaje portal CAPITAL.

U drugom pozivu, u zavisnosti od radnog staža dobijaće se od 16 do 38 hiljada maraka a u posljednjem trećem onaj ko se odluči da ode može da računa na otpremninu između 11.000 i 25.000 KM.

Na ovaj način stavljena je tačka na pregovore koji su trajali mjesecima ali i potvrđeno pisanje portala CAPITAL gdje smo još u novembru najavili ovakav epilog.

U mjerilima i kriterijumima optimizacije broja zaposlenih koji su u utorak potpisali Luka Petrović, direktor ERS-a i Zoran Mićanović predsjednik Odbora sindikata ovog preduzeća se navodi kako će se mjerila i kriterijumi primjenjivati u pet distributivnih preduzeća.

Elektrodistributivna preduzeća su u pravilima poslovanja za 2020. godinu na osnovu postignute saglasnosti predstavnika uprava predvidjele namjesna sredstva za isplatu stimulativnih otpremnina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika”, navodi se u dokumentu.

Inače, radnicima koji imaju utvrđenu invalidnost, umanjenu radnu sposobnost, koji pripadaju porodicama palih boraca, samohrani roditelji i hranitelji imaju pravo da im se ukupan iznos otpremnine uveća za dodatnih pet odsto.

Ratni vojni invalidi od I do IV kategorije imaju pravo na uvećane otpremnine od šest do 15 odsto.

Prema usaglašenoj tabeli najveći iznos sredstava mogu dobiti radnici sa navršenih 24 godine radnog staža. Ako bi napustili preduzeće u prvom pozivu dobiće 50.820 maraka, u drugom 38.115 KM a u trećem 25.410 KM.

-Kriteriji su obavezujući za sva zavisna preduzeća koja imaju zadatak da ih pretoče u svoje akte- poručio je Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a.

Podsjećamo, u sklopu reorganizacije Elektroprivrede RS u distributivnim preduzećima će biti otpušteno 600 radnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Građani mogu od ERS tražiti nove račune za prošlu godinu Građani mogu od ERS tražiti nove račune za prošlu godinu
Kada radnik može dobiti otpremninu? Kada radnik može dobiti otpremninu?
Elektroprivreda opomenu pred isključenje naplaćuje 6 KM Elektroprivreda opomenu pred isključenje naplaćuje 6 KM
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 51m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 7m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 23m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 45m
    0
  • Danas Markovdan
    15h 33m
    0