Отварање Међународног фестивала поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву

23.11.2022. 08:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Вечерас ће бити отворен Међународни фестивал поезије за дјецу и младе из Источног Сарајева, чија је основна идеја да српски језик приближи дјеци и младима.

Ово је јединствена књижевна манифестација за дјецу и младе на просторима Републике Српске која се одржава 21 годину и коју суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Овогодишња манифестација, 21. по реду, носи назив "Вуков азбучник" и посвећена је српском језику и њеном творцу Вуку Стефановићу Караџићу, најављено је из Форум театра Источно Сарајево, који је организатор.

Фестивал ће, под мотом "Љепота и једноставност Вукове азбуке", бити одржан у сриједу и четвртак, 23. и 24. новембра, а циљ му је да кроз поезију, писану, изговорену ријеч и отпјеване стихове, кроз занимљиве и осмишљене садржаје, приближи српски језик младим нараштајима.

У програмима овогодишњег фестивала учествоваће Боро Капетановић, Тоде Николетић, Соња Падров Тешановић, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Раденко Кела, Борис Ђорем, Маријана Петронић, глумац Форум театра Илија Мимић и ученици основних школа Источне Илиџе, побједници у рецитовању на манифестацији Дани Симеуна Милутиновића Сарајлије.

У музичком дијелу програма наступиће Бранимир Росић и његова "Летећа гитара", која од азбучних слова музику ствара.

С циљем свеобухватнијег стваралаштва Форум театра и отварања свијету језика и живота њеног творца Вука Стефановића Караџића, настао је и анимирани филм "Вукова анимирана пјесмарица" у сарадњи са СЦФ "Ниш 98", а у продукцији Првог кадра Источно Сарајево, који ће бити приказан другог дана Фестивала.

Овогодишњи конкурс поезије за дјецу и младе под називом "Дарови поезије" посвећен је пјесникињи Дари Секулић.

Радове који су стигли из цијелог региона ишчитавала је Данијела Мрда, магистар књижевноисторијских наука, те је и одабрала најуспјешније, а проглашење побједника конкурса планирано је за четвртак у 14.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

На овој књижевној манифестацији до сада су наступили најпознатији пјесници из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ што је допринијело да је Фестивал постао најзначајнија манифестација у Републици Српској која чува српски језик, писмо и страст која долази из пера младих, али и старијих пјесничких глава.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Источно Сарајево биће отворен у 16.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
„Олуја“ 20. фебруара у Културном центру Источно Ново Сарајево „Олуја“ 20. фебруара у Културном центру Источно Ново Сарајево
Састанак у Источном Сарајеву о борби против трговине људима Састанак у Источном Сарајеву о борби против трговине људима
Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  13h 59m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 28m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 36m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 2m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 38m
  0