Otvaranje Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu

23.11.2022. 08:28
0
IZVOR: srna.rs

Večeras će biti otvoren Međunarodni festival poezije za djecu i mlade iz Istočnog Sarajeva, čija je osnovna ideja da srpski jezik približi djeci i mladima.

Ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu i mlade na prostorima Republike Srpske koja se održava 21 godinu i koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovogodišnja manifestacija, 21. po redu, nosi naziv "Vukov azbučnik" i posvećena je srpskom jeziku i njenom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću, najavljeno je iz Forum teatra Istočno Sarajevo, koji je organizator.

Festival će, pod motom "Ljepota i jednostavnost Vukove azbuke", biti održan u srijedu i četvrtak, 23. i 24. novembra, a cilj mu je da kroz poeziju, pisanu, izgovorenu riječ i otpjevane stihove, kroz zanimljive i osmišljene sadržaje, približi srpski jezik mladim naraštajima.

U programima ovogodišnjeg festivala učestvovaće Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov Tešanović, Mirko Vuković, Jovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marijana Petronić, glumac Forum teatra Ilija Mimić i učenici osnovnih škola Istočne Ilidže, pobjednici u recitovanju na manifestaciji Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije.

U muzičkom dijelu programa nastupiće Branimir Rosić i njegova "Leteća gitara", koja od azbučnih slova muziku stvara.

S ciljem sveobuhvatnijeg stvaralaštva Forum teatra i otvaranja svijetu jezika i života njenog tvorca Vuka Stefanovića Karadžića, nastao je i animirani film "Vukova animirana pjesmarica" u saradnji sa SCF "Niš 98", a u produkciji Prvog kadra Istočno Sarajevo, koji će biti prikazan drugog dana Festivala.

Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade pod nazivom "Darovi poezije" posvećen je pjesnikinji Dari Sekulić.

Radove koji su stigli iz cijelog regiona iščitavala je Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, te je i odabrala najuspješnije, a proglašenje pobjednika konkursa planirano je za četvrtak u 14.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Na ovoj književnoj manifestaciji do sada su nastupili najpoznatiji pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH što je doprinijelo da je Festival postao najznačajnija manifestacija u Republici Srpskoj koja čuva srpski jezik, pismo i strast koja dolazi iz pera mladih, ali i starijih pjesničkih glava.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo biće otvoren u 16.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika
Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO) Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO)
Pejić: Razumijevanje i psihološka podrška od velike pomoći Pejić: Razumijevanje i psihološka podrška od velike pomoći
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  10h 34m
  3
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  12h 2m
  0
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  9h 29m
  5
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  13h 2m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  6h 47m
  4