Отворен 21. међународни научно-стручни скуп "Инфотех-Јахорина 2022"

16.03.2022. 14:40
0
ИЗВОР: Катера

 

У организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву и уз подршку Владе Српске и ресорног министарства данас је на Јахорини отворен 21. међународни научно-стручни скуп "Инфотех-Јахорина 2022".

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић свечано је отворио овај скуп, истакавши да је "Инфотех" традиција у научноистраживачкој заједници Републике Српске.

Рајчевић је истакао да то што је на овогодишњем "Инфотеху" објављено 158 радова који су, не само локалног и регионалног, него и међународног карактера.

Слика

Фото: Дарко Ковачевић

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао да је на научни скуп пријављено више од 180 радова, док је 158 њих добило позитивне рецензије.

Поповић је истакао да ће научни скуп бити одржан у комбинованом режиму, тако да ће данас и сутра бити резервисано вријеме за усмене сесије.

У петак ће, према Поповићевим ријечима, бити резервисано вријеме за онлајн сесије гдје је пријављено 38 радова, и то пристиглих из Канаде, САД, као и европских земаља, потом Индије, Русије, Алжира и Египта тако да је научни скуп прерастао границе Европе на шта су на Факултету веома поносни.

Поповић наводи да ће се на сљедећем симпозијум који буде организован на Јахорини највише разговарати на енглеском језику с обзиром да ће доћи велики број аутора из иностранства.

Продекан за науку и предузетништво на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Младен Бањанин је рекао да су поносни на "Инфотех", који је постао традиционалан.

Према његовим ријечима, у посљедње четири године радови који се објаве на симпозијуму "Инфотех" имају могућност да буду објављени и у дигиталној библиотеци свјетске базе научних радова.

Слика

Фото: Дарко Ковачевић

- Научни скуп "Инфотех-Јахорина" односи се на примјену информационо-комуникационих технологија у областима електротехнике и сматрају да без развоја науке и технике нема развоја ни друштвене заједнице. Свјесни смо да је информатичка индустрија једна од најбрже растућих индустрија у свијету и то је сигурно перспектива за Републику Српску да буде један покретач једног убрзаног индустријског развоја - каже Бањанин.

Први симпозијум "Инфотех-Јахорина" одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Почео "Инфотех Јахорина 2024" Почео "Инфотех Јахорина 2024"
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 34m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 10m
    0