Отворен Центар за рани раст и развој дјетета на Палама

02.03.2022. 18:32
0
ИЗВОР: СРНА

 

На Палама је данас отворен Центар за рани раст и развој дјетета у оквиру Дјечијег центра "Бубамара" који ће пружати услуге дјеци са подручја Сарајевско-романијске регије.

Директор Вртића Вања Југовић рекла је новинарима да је Центар отворен уз помоћ Уницефа и аустријске Амбасаде у БиХ и да ће у његовом раду учествовати обучени професионалци из области педагогије, психологије, социјалне заштите, педијатри, васпитачи и логопеди.

Она је напоменула да је најбоље вријеме за исправљање било каквог одступања од норматива раста и развоја дјетета узраст до седам година.

Према њеним ријечима, радници вртића треба да прођу још једну обуку и онда ће ова установа бити опремљена у сваком погледу да пружи помоћ родитељима и дјеци која имају проблеме са моториком, говором и психосоцијалне или неке друге врсте.

Руководилац Одјељења здравствене заштите Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Марина Милосављевић рекла је да је отварање Центра на Палама веома значајно за рано препознавање и одступање у развоју дјетета, као и за благовремено пружање квалитетних услуга да би сваком дјетету пружили шансу да достигне пуни развојни потенцијал.

Милосављевићева је захвалила Уницефу и Аустријској развојној агенцији за подршку, која ће бити настављена израдом новог Програма раног раста и развоја дјеце у Републици Српској за период од 2022-2026. године и тако допринијети унапређењу суочавања са изазовима са којим се срећу дјеца од најраније животне доби.

Замјеник амбасадора Аустрије у БиХ Никол Хардвик рекао је да је Аустријска развојна агенција до сада обезбиједила 173.000 евра за сличне пројекте у БиХ.

Она је навела да је Аустријска развојна агенција допринијела пружању квалитетних услуга раног развоја за више од 10.000 дјеце и њихових породица.

Представник Уницефа у БиХ Ровнак Кан рекла је да су поносни партнер Аустријске развојне агенције са којом су до сада отворили пет центара у БиХ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је локална заједница урадила праву ствар када је ушла у реализацију овог пројекта, те истакао да ће сарадња бити настављена.

 

Он је навео да је општина Пале на располагању свим амбасадама које желе да улажу у Пале, јер је ово здрава средина са добром пронаталитетном политиком.

Идеја о оснивању Центра потекла је од Комисије за социјалну заштиту и инклузију општине Пале, а њен предсједник Срђан Баралић каже да комисију чине професионалци више установа из локалне заједнице.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    18h 48m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 21m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    18h 58m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 27m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 25m
    0