Отворена хроника догађаја на Правном факултету УИС

26.02.2021. 19:40
2
ИЗВОР: Катера

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву још од 2014. године објављује Хронику догађаја у свом научном часопису "Годишњак Правног факултета у Источном Сарајеву". Тиме се ова високошколска установа сврстава међу малобројне факултете који на посебан начин обавјештавају јавност о својим активностима у току године.

Управа Правног факултета у Палама одлучила је да Хронику догађаја учине доступнијом јавности, тако што ће хронике објављивати у посебној рубрици на званичној интернет страници факултета.

Почели су са хроником догађаја из 2019. године, јер је у овој години Правни факултет од обнављања рада 1994. године предузео највећи број активности, око седамдесетак, које су у објављеној хроници укратко представили.

Током 2019. године обављено је екстерно вредновање студијског програма "Право" на првом циклусу студија од стране међународних стручњака, чиме је тај студијски програм по датуму оцјењивања постао први акредитовани студијски програм права у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Осми Научни скуп поводом Дана Правног факултета одржан 2019. године вреднован је као међународни научни скуп прве категорије, као најбоље категорисан научни скуп у области друштвено-хуманистичких наука.

Средствима Министарства у потпуности је финансирано издавање зборника радова са овог скупа, а суфинансирано је и само одржавање скупа. Израђена су два Ерасмус+ пројеката и поднијета Европској комисији на оцјену. Један је одобрен, тако да ће студенти права и наставници боравити на размјени у иностранству, на Универзитету у Катанцару (Италија).

Надлежном министарству поднесен је приједлог научно-истраживачког пројекта сачињеног од стране наших наставника и сарадника, чије је суфинансирање одобрено. По сачињеном пројекту за унапређење инфраструктуре, одобреним средствима Министарства омогућен је приступ бази "HeinOnline", најзначајнијој у области права.

Предузетим активностима на постављању нове интернет странице, измјенама на налозима факултета, регистрацији у одговарајућим базама и друго, значајно је подигнута видљивост Правног факултета на интернету. Објављено је више десетина позива и обавјештења за научно и стручно усавршавање наставника, сарадника и студената, које су они у значајној мјери искористили.

Закључено је 11 споразума о сарадњи са научно-истраживачким установама и организацијама, правосудним институцијама, привредним друштвима и стручним удружењима и организацијама. У посјети Правном факултету боравили су представници многих институција, удружења и организација, а неки од њих држали су тематска предавања студентима овог факултета.

Потпуним пресељењем у Центар за високо образовање трајно је ријешен смјештај и рад Одјељења које у Бијељини постоји од 1999. године. Студенти Универзитета у Источном Сарајеву, међу којима и студенти Правног факултета, били су у студијској посјети Универзитету у Вороњежу (Русија).

На путу ка Вороњежу, студенти су уз цјелодневни боравак ноћили у Кошицама (Словачка), као и Кијеву (Украјина), а у повратку, студенти су на исти начин боравили у Кракову (Пољска) и Будимпешти (Мађарска). Трошкови путовања били су симболични, јер су обезбијеђена донаторска средства.

У дводневној посјети Народној скупштини и Влади Републике Српске боравили су студенти Правног факултета из сједишта у Палама и Одјељења у Бијељини, а превоз и смјештај био је бесплатан пошто су обезбијеђени донатори. У историји парламентаризма Републике Српске, сједници која је била у току по први пут су присуствовали студенти неког факултета.

Седамдесет шест студената Правног факултета који студирају у Палама, Бијељини и Сребреници, похађали су петнаестодневну стручну праксу у подручним јединицама РУГИПП-а током љетних мјесеци 2019. године. Десетак њих након дипломирања засновало је приправнички стаж на основу обављене праксе и добијене препоруке Правног факултета.

Стотињак студената боравило је на пракси или у посјети судовима, полицијским управама и казнено-поправним установама у Источном Сарајеву, Сокоцу и Бијељини. Неколико десетина студената обавило је стручну праксу у Правобранилаштву БиХ.

У компанији „Телрад Нет“ д.о.о. Бијељина обављена је студентска стручна пракса на основу које је један студент засновао радни однос у том привредном друштву. Одржане су три правне клинике, највише до сада у једној години. На њима је учествовало стотињак студената Правног факултета, уз учешће студената и са других факултета.

На основу стеченог искуства и препорука овог факултета, неколико студената засновало је приправнички стаж у установама и удружењима које су биле суорганизатори ових клиника. Отпочела је обука за коришћење базом Параграф лекс, највећом регионалном базом правних прописа, судске праксе и правних образаца, а похаћали су је студенти и правници из праксе. Организоване су три акције добровољног давалаштва крви у Палама и Бијељини.

Промотивни видео Правног факултета по први пут је снимљен 2019. године. Првенац је било и организовање Дана отворених врата у Палама и Бијељини уз учешће неколико стотина матураната из источног дијела Републике Српске.

Матурантима у Требињу, Бијељини и Угљевику држана су прилагођена предавања о правним и друштвеним темама. Покренута је нова рубрика на интернет страници факултета – "И они су били наши студенти и још увијек су са нама".

Више информација о Хроници догађаја Правног факултета можете погледати на линку: https://www.pravni.ues.rs.ba/images/HronikaDogadjaja/Hronika_dogadjaja_2019-.pdf

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Haj 02.03.2021. 09:02
    Ko ih vodi nije ni cudo
  • Generic placeholder image
    Draga 26.02.2021. 21:06
    Ovaj fakultet ko slucaj, hronika iz 2019. u 2021.godini.
    Napredno nema sta!😅
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 47m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 39m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 30m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 22m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 15m
    0