Отворена изложба “Иконe и фрескe Рудничко-таковског краја”

25.06.2022. 20:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба "Иконе и фреске Рудничко-таковског краја" Културног центра Горњи Милановац отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру манифестације "Принципови дани“.

Историчар умјетности и један од аутора изложбе Радош Гачић рекао је Срни да је то репрезентативна изложба на којој су представљене необичне и ријетке иконе и фреске из два манастира и 20 цркава, углавном сеоских, те четири цркве брвнаре, из Рудничко-таковског краја.

- У свакој од тих манастира и цркава, као историчар умјетности, успио сам да нађем необичне и ријетке иконе, које смо снимили и затим израдили као слике на платну, опремили тако да се њима може лако манипулисати и да се могу транспортовати како би стигле што даље и како би их видјело што више људи - навео је Гачић.

Према његовим ријечима, на иконама и фрескама одражава се дух сликарства 17, 18. и нарочито 19. вијека који је преовладавао у Рудничко-таковском крају, познатом по Таковском устанку и веома плодном времену обнове цркава и манастира за вријеме владавине Милоша Обреновића.

- На иконама и фрескама видљиво је неколико сликарских школа и неколико важних умјетника тог времена, сликара живописаца који су остварили импозантно дјело у Рудничко-таковском крају - закључио је Гачић.

Он је подсјетио да је изложба до сада приказана у Фочи, Бијељини и Вишеграду, а да се надају да ће бити постављена и у Требињу, Палама и другим мјестима у Републици Српској.

Уз Гачића, аутор изложбе је и Бобан Стефановић, уредник филмског програма Културног центра у Горњем Милановцу.

Изложба ће бити отворена до 11. јула.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 34m
    0