Отворена изложба “Иконe и фрескe Рудничко-таковског краја”

25.06.2022. 20:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба "Иконе и фреске Рудничко-таковског краја" Културног центра Горњи Милановац отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру манифестације "Принципови дани“.

Историчар умјетности и један од аутора изложбе Радош Гачић рекао је Срни да је то репрезентативна изложба на којој су представљене необичне и ријетке иконе и фреске из два манастира и 20 цркава, углавном сеоских, те четири цркве брвнаре, из Рудничко-таковског краја.

- У свакој од тих манастира и цркава, као историчар умјетности, успио сам да нађем необичне и ријетке иконе, које смо снимили и затим израдили као слике на платну, опремили тако да се њима може лако манипулисати и да се могу транспортовати како би стигле што даље и како би их видјело што више људи - навео је Гачић.

Према његовим ријечима, на иконама и фрескама одражава се дух сликарства 17, 18. и нарочито 19. вијека који је преовладавао у Рудничко-таковском крају, познатом по Таковском устанку и веома плодном времену обнове цркава и манастира за вријеме владавине Милоша Обреновића.

- На иконама и фрескама видљиво је неколико сликарских школа и неколико важних умјетника тог времена, сликара живописаца који су остварили импозантно дјело у Рудничко-таковском крају - закључио је Гачић.

Он је подсјетио да је изложба до сада приказана у Фочи, Бијељини и Вишеграду, а да се надају да ће бити постављена и у Требињу, Палама и другим мјестима у Републици Српској.

Уз Гачића, аутор изложбе је и Бобан Стефановић, уредник филмског програма Културног центра у Горњем Милановцу.

Изложба ће бити отворена до 11. јула.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Oснован клуб "E буди ДРУГачији" у Источном Сарајеву Oснован клуб "E буди ДРУГачији" у Источном Сарајеву
Сутра почиње Славијин 3X3 баскет у Источном Сарајеву Сутра почиње Славијин 3X3 баскет у Источном Сарајеву
Ана Оро живи амерички сан Ана Оро живи амерички сан
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 33m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 20m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 16m
  11
 • Сунцобран убио жену
  4h 4m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 11m
  0