Отворена изложба калиграфије младих из Зенице и Бихаћа

09.12.2019. 09:04
0
ИЗВОР: СРНА

Изложба 40 радова православне и исламске калиграфије средњошколаца из Зенице и Бихаћа насталих у оквиру једногодишњег пројекта "Упознај земљу да би је волио" отворена је у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Протонамјесник Младен Дробњак, руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", који је организовао ову изложбу, каже да је циљ пројекта да се зближе млади људи, да се говори о миру, толеранцији и помирењу.

-Термини и изрази као што су мир, помирење, толеранција суживот, не треба да буду само празне фразе и флоскуле, већ их заиста треба и живјети - поручио је Дробњак отварајући ову изложбу.

Према ријечима Дробњака, различитости вјерских традиција и народа који живе у БиХ не смију бити разлог разилажења, већ треба да буду спона изградње заједничког суживота.

Он се захвалио младим људима који су препознали важност пројекта, да љубав према добром и лијепом буде покретач који ће ујединити народе у земљи.

Професор православне калиграфије Душан Мишић захвалио се Православном центру што му је пружио прилику да се дружи са младим људима у БиХ и да им пренесе бар мало знања из калиграфије које доноси из Србије.

Оцјењујући радове као веома добре, он је изразио наду да је успио у ауторима изложбе да пробуди жељу да калиграфију развијају и даље.

Секретар Одбора за међурелигијску сарадњу у Зеници Кенан Хоџић захвалио се Православном центру што је препознао важност дружења младих људи из свих вјерских заједница и цркава у БиХ.

-Ови радови су лијепи и ово је велики успјех њихових аутора, самим тим што су се први пут сусрели са калиграфијом. Важније од тога је што су они много времена провели заједно и што су једни другим постали велики пријатељи - истакао је Хоџић.

Координатор пројекта Јелена Шкрба рекла је да је по двадесет средњошколаца из Зенице и Бихаћа имало прилику да се упозна са лијепим писањем на радионицама калиграфије у овим градовима, а истовремено су се приближили једни другима, али и традицијама у БиХ.

-Завршница пројекта је међурелигијски семинар који је у току у Сарајеву, гдје су се млади, поред православне и исламске калиграфије, имали прилику упознати и са јеврејском - истакла је Шкрба.

Пројекат "Упознај земљу да би је волио", чији је циљ да допринесе интеретничкој сарадњи и међурелигијском дијалогу између младих различитих религијских припадности у БиХ, подржан је кроз програм малих грантова Амбасаде САД у БиХ.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа
Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 9m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 2m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    11h 53m
    0