Отворена изложба "Руско-српски односи у доба Петра Великога" у Палама

26.11.2022. 20:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов отворио је вечерас у Цековића кући у Палама изложбу "Руско-српски односи у доба Петра Великога" посвећену обиљежавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о стању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик.

Калабухов је рекао новинарима да се односи између Руса и Срба развијају у континуитету кроз историју, културу, језик још од времена Петра Великога, па чак и раније.

Он је навео да је уз Петра Великога било Срба, а међу њима је био и гроф Сава Владисављевић, један од најснажнијих дипломата у Русији и аутор многих уговора.

- Да није било грофа Владисављевића, Руси не би имали великог Пушкина - рекао је Калабухов и додао да су Руси и Србије увијек били на једној, правој страни историје.

Предсједник Књижевног удружења "Сусрет" из Требиња Милана Бабић рекла је да је ријеч о двије тематски повезане изложбе о везама руског и српског народа.

- Изложба је посвећена обиљежавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о стању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик. То је далекосежан потез обзиром да се наша српска територија и црква налазила у незгодном културном положају. Зато ова изложба има образовни карактер јер ђаци не знају о томе довољно - истакла је Бабићева.

Она додаје да се по први пут неки документи износе у "шири научни промет", један је у вези са историјским периодом и руско-српским односима, док је други у вези са стрипом који је изашао 1941. године ексклузивно за српску читалачку публику.

Према њеним ријечима, овај стрип није довољно пласиран због бомбардовања Београда, па је професор Ирина Атанасијевић и Руски научни институт одиграо ту изузетну улогу.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да Петар Велики једнан од највећих владара у руској историји који је руску империју увео у ред свјетских сила.

Он каже да је Петар Велики био први владар који је почео да обраћа пажњу на Балкан, српски и друге словенске народе који су у то вријеме били у турском ропству.

Мастиловић истиче да највећа заслуга за то припада Херцеговцу грофу Сави Владисављевићу који је био савјетник Петра Великога, али и осталим Србима који су били у Русији бјежећи пред турском најездом.

- Како у вријеме Петра Великога, тако и данас српски су погледи усмјерени према Истоку, према Русији, а од Русије увијек очекујемо само пријатељство и братство - рекао је Мастиловић.

Он је додао да ће изложба бити отворена 10 дана.

Изложбу су организовали Књижевно удружење "Сусрет" Требиње, Руски научни институт, Руски дом из Београда и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Кафане моје младости – Кафе „Багрем“ и бар „Код Мише Ћеле“ Кафане моје младости – Кафе „Багрем“ и бар „Код Мише Ћеле“
Енвер на Палама срео младића: Дао ми је новац и рекао: „Попиј шта од Србина православца" Енвер на Палама срео младића: Дао ми је новац и рекао: „Попиј шта од Србина православца"
Паљани поносни на Ђокановића Паљани поносни на Ђокановића
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  12h 58m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  11h 27m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  9h 35m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  15h 1m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  13h 37m
  0