Отворена изложба “Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/”

27.06.2023. 21:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба “Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/” отворена је вечерас на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву у оквиру манифестације “Принципови дани”.

Директор Архива БиХ Данијела Мрда рекла је да су представљене важније грађевине саграђене, односно реконструисане и адаптиране православне цркве, од времена аустроугарске управе и Kраљевине Југославије, те да ће шира јавност обогатити знање о историјском и културном насљеђу Срба у БиХ.

- Ријеч је о прворазредној архивској грађи коју смо истраживали више мјесеци, извршили селекцију и кроз дукумента пратили историјат и живот Цркве - рекла је Мрда новинарима.

Она је навела да је изложба резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива БиХ која је дефинисана протоколом потписаним прошле године у ово вријеме.

Слика

Фото: srna.rs

Декан Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Владислав Топаловић, који је и рецензент изложбе, рекао је да је у архитектури цркава препознатљива наглашена потреба да се на умјетнички начин изрази чежња Срба у Аустроугарској за слободом.

- Преовладава српско-византисјки стил који у то вријеме, вјероватно, није био пожељан, али је почео да се намеће дискретно у пројектима ових цркава које су мале и у забаченим селима - рекао је Топаловић и додао да то показује виталност српског народа и жељу за слободом.

Замјеник начелника Источног Новог Сарајева Александар Kостовић подсјетио је да су ова општина и Архив БиХ прошле године у јуну потписали меморандум о сарадњи, те да је ово друга заједничка изложба.

- Ово је начин како ми доказујемо оно што би свима требало да је очигледно - рекао је Kостовић и похвалио људе који су предано радили на прикупљању материјала за изложбу.

Он је најавио да ће овакви и слични догађаји бити организовани и убудуће, јер је то начин на који треба да се понаша када је ријеч о прошлости.

Организатори изложбе су општина Источно Ново Сарајево и Архив БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 12m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 13m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    4h 53m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    16h 42m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    1h 46m
    0