Отворена изложба “Три живота Сарајевске хагаде”

19.07.2019. 10:05
0
ИЗВОР: СРНА

У Музеју Семберије у Бијељини отворена је изложба “Три живота Сарајевске хагаде”, једног од најљепших и највриједнијих средњовјековних јеврејских рукописа.
Изложба, која ће бити отворена у наредних 10 дана, прати пут овог рукописа од његовог настанка у 14. вијеку у Краљевству Арагон до 19. вијека, када је Хагаду откупио Земаљски музеј у Сарајеву.

“Када је Земаљски музеј БиХ откупио Хагаду она је само неколико часова била доступна јавности, а сада се стичу услови за њено чешће излагање“, истакао је синоћ на отварању изложбе директор Земаљског музеја у БиХ Мирсад Сијарић.

Сама Хагада /хебрејски – прича, казивање/ је јеврејски литургијски текст који се чита током обредног оброка-седера, на почетку обиљежавања јеврејског празника Пасхе којим се обиљежава Излазак, односно, ослобођење Јевреја након четири године дугог заточеништва у Египту.

Сарајевска хагада састоји се од 142 листа израђена од изванредно истањене и избијељене телеће коже, а забиљешке о њеној историји и путовањима су забиљежене у биљешкама на њеним листовима.

У првој биљешци наведено је да је Хагада након прогона Јевреја из Шпаније 1492. године промијенила власника, али имена нових власника нису била позната.

У биљешци насталој 1609. године каже се да књига не говори против цркве, што је вјероватно резултат провјере њеног садржаја од стране инквизиције.

Током 16. и 17. вијека књига се налази на простору сјеверне Италије, што потврђују двије кратке забиљешке на њеним страницама.

Под којим околностима и када доспијева у БиХ, није познато, а траг о овом дјелу поново се јавља 1894. године када је Земаљски музеј откупљује од сарајевске сефардске породице Коен.

“Читање текстова из Хагаде у кругу породице допринијело је настанку релативно великог броја таквих књига, међу којима Сарајевска хагада по својим умјетничким вриједностима и историјском значају заузима водеће мјесто“, рекао је Сијарић.

Изложбу употпуњују минерали од којих се праве боје коришћене за осликавање средњевјековних рукописа и документи о путовању Хагаде у Беч, гдје је први пут извршена њена стручна анализа.

Изложбу “Три живота Сарајевске хагаде” организовали су Амерички кутак у Бијељини, Земаљски музеј БиХ и Музеј Семберије, уз подршку Амбасаде САД у БиХ и Градске управе Бијељина.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа У Хан Пијеску изложба и предавање о два најраскошнија српска средњовјековна рукописа
Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 14m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 28m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 18m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 33m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 16m
    0