Отворена изложба умјетничких фотографија о Хиландару у Рогатици

18.08.2022. 08:51
0
ИЗВОР: srna.rs

У Рогатици је синоћ отворена изложба 40 умјетничких фотографија о Хиландару свјетски познатог аутора Божидара Витаса из Београда.

Витас је рекао новинарима да је са задовљством прихватио позив пријатеља да у оквиру "Преображењских дана" својом првом изложбом у Рогатици освјежи програм обиљежавања крсне славе општине.

- Надам се да ће посјетиоци бити задовољни изложбом посвећеној Светој српској царској лаври и манастиру Хиландару, кога сам походио осам пута до сада и уз благослов игумана и братије Хиландарске сачинио неколико хиљада 'светлописа', како волим да кажем за фотографију - рекао је Витас.

Он је истакао да је Хиландар колијевка српства, православља, светосавља, писмености и науке Срба.

Витас је рекао да је до сада излагао на четири континента носећи фотографије многих српских знаменитих грађевина, манастира и цркава по свијету.

Од неколико хиљада фотографија изложених у јавности Витас је нагласио да му је најдража она на којој је његова мајка на старом сеоском бунару с лименом кофом, коју је снимио у тренутку када то она није знала.

Професор Раде Вучићевић из Београда, говорећи о Витасу, међународном мајстору умјетничке фотографије, рекао је да је он у свијету "свјетлописа" познат пет и по деценија, те да се уз све то три или четири године бавио и писањем, што га чини комплетним и ријетким умјетником.

- Он не живи од фотографија, али фотографија живи од њега, она продужава, постаје бесконачна и траје докле ће бити века и света - истакао је Вучићевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 37m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 1m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 7m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 48m
    0