Отворена сва бирачка мјеста у Србији, није било нерегуларности

17.12.2023. 09:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Републичка изборна комисија Србије саопштила је да су сва бирачка мјеста у земљи јутрос отворена и да нису забиљежене никакве нерегуларности, осим што је у Житорађи и Сомбору дошло до измијештања мјеста гласања.

Грађани ће своје бирачко право моћи да искористе до 20.00 часова.

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни, покрајински и избори за 65 општина и градова, укључујући и Београд.

Бирачко право на 8.273 бирачка мјеста може да искористи 6.500.666 грађана.

Право да гласа на ванредним парламентарним изборима у Србији моћи ће да искористи око 11.500 држављана Србије који бораве у БиХ на 19 бирачких мјеста.

На парламентарним изборима учествоваће 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких мјеста.

Бирачка мјеста отворена су јутрос у 7.00, а затварају се у 20.00 часова.

Држављани Србије који живе у иностранству на данашњим изборима имаће прилику да гласају у 35 земаља на 81 бирачком мјесту, а због временске разлике јуче је гласање почело у САД, Канади, Португалији и Великој Британији.

Републичка изборна комисија /РИК/ донијела је одлуку да се због разлике у временским зонама у четири државе гласање обави дан раније него у Србији.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице. Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.

Резулати гласања на бирачким мјестима у иностранству не смију се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

На ванредним парламентарним изборима у Србији данас ће око 11.500 држављана Србије који бораве у БиХ моћи да гласа на 19 бирачких мјеста, речено је Срни из Амбасаде Србије у БиХ.

Из Амбасаде су навели да се процедура гласања у иностранству није мијењала у односу на претходне изборе.

- Држављани Србије који бораве у БиХ, а који су се до 25. новембра преко дипломатско-конзуларних представништава Србије у БиХ пријавили да ће гласати у БиХ, могу да остваре своје гласачко право - речено је из српске Амбасаде.

Држављани Србије могу да гласају у Генералном конзулату Србије и згради "М:тела" у Бањалуци, у Амбасади Србије у Сарајеву, у Генералном конзулату у Мостару, у Требињу у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Србије у Бањалуци, те у Дрвару у Конзуларној канцеларији Генералног конзулата Србије у Мостару.

У Вишеграду своје гласачко право држављани Србије могу остварити на бирачком мјесту у Средњошколском центру "Иво Андрић", у Добоју у Центру за образовање и културу, а у Братунцу у истоименом средњошколском центру.

Гласање ће бити и у у Основној школи /ОШ/ "Вук Караџић" У Бијељини, у Рудом у истоименом средњошколском центру, ОШ "Свети Сава" у Лопарама, као и у истоименој основној школи у Зворнику, те у ОШ "Вук Караџић" Роћевић-подручно оделјење Основне школе у Брањеву.

У Приједору држављани Србије могу да гласају у ОШ "Десанка Максимовић", у Мркоњић Граду у истоименом средњошколском центру, на Палама у ОШ "Србија", те у општини Ново Горажде.

Из Амбасаде Србије наводе да ће бирачка мјеста бити отворена на дан гласања од 7.00 до 20.00 часова, те напомињу да је за гласање потребан важећи идентификациони документ Србије, односно лична карта или пасош ове државе.

Преглед бирачких мјеста доступан је посредством линка Министарства иностраних послова Србије, односно у одлуци Републичке изборне комисије https://www.mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/glasanje-u-inostranstvu-na-81-birackom-mestu

Коментари 0
Повезане вијести
До поднева гласало 21,33 одсто бирача До поднева гласало 21,33 одсто бирача
Амбасада Србије у БиХ: Спремна сва бирачка мјеста Амбасада Србије у БиХ: Спремна сва бирачка мјеста
Све спремно за сутрашње изборе у Србији Све спремно за сутрашње изборе у Србији
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 59m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    9h 34m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    4h 6m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    11h 48m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    12h 36m
    0