Отворено "Огледало епског стваралаштва"

03.10.2019. 15:06
0
ИЗВОР: СРНА

Манифестација "Огледало епског стваралаштва - очување културне баштине" почела је данас у Источном Сарајеву трибином за средњошколце о значају епске поезије о теми "Светосавље - начин живота".
На трибини, коју је модерирао протојереј-ставрофор Ранко Билинац, у Културном центру Источно Ново Сарајево приказан је анимирани филм "Пут Светог Саве", који је урадио Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" уз помоћ Студија анимираног филма из Ниша. 

Прочитан је рад о теми "Светосавски завјет" ученице трећег разреда Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа Јоване Ковач за који је добила награду. 

Витомир Арсенић, секретар Гусларског друштва "Филип Вишњић", које је организатор ове тродневне манифестације, рекао је да пројекат "Огледало епског стваралаштва - очување културне баштине" представља јединствену манифестацију која се 11. пут одржава у Источном Сарајеву. 

"Њен основни циљ је широј публици, а поготово младим генерацијама, приближити епску поезију, духовне пјесме и значај 800 година аутокефалности Српске православне цркве", рекао је Арсенић Срни. 

Арсенић је за сутра у 19.00 часова у Кулурном центру Источно Ново Сарајево најавио гусларско-духовни програм "Пут Светог Саве". 

"У програму ће наступити гуслари Витомир Арсенић, Немања Тимотија, Никола Матовић и Лазар Ждрало", најавио је Арсенић. 

Духовну димензију програма употпуниће појци Стефан Мојсиловић, Стефан Којић и Стефан Стефановић, а у музичком дијелу програма учествују Пеђа Харт, Лука Новосел и Теодора Арсенић. 

Програмом ове манифестације предвиђени су и музичко-сценски приказ, гусларски и духовни програм, изложба "Српски манастири извор светосавља". 

Манифестација је посвећена обиљежавању 800 година Српске православне цркве под мотом "Пут Светог Саве - извор вјере". 

Манифестацију медијски прате Новинска агенција Републике Српске Срна, Радио-телевизија Републике Српске, ТВ "БН" и интернет портали. 

Гусларско друштво "Филип Вишњић" из Источног Сарајева најстарије је гусларско друштво на подручју бивше Југославије, а основано је 1963. године. 

Као једино гусларско друштво које је постојало шездесетих година прошлог вијека, Гусларско друштво "Филип Вишњић" окупљало је све гусларе широм бивше Југославије, а већ 1971. године у Сарајеву је организовало први фестивал гуслара Југославије.

Коментари 0
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    12h 54m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    12h 36m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    13h 30m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    10h 25m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    9h 27m
    0