Otvoreno "Ogledalo epskog stvaralaštva"

03.10.2019. 15:06
0
IZVOR: SRNA

Manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva - očuvanje kulturne baštine" počela je danas u Istočnom Sarajevu tribinom za srednjoškolce o značaju epske poezije o temi "Svetosavlje - način života".
Na tribini, koju je moderirao protojerej-stavrofor Ranko Bilinac, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prikazan je animirani film "Put Svetog Save", koji je uradio Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" uz pomoć Studija animiranog filma iz Niša. 

Pročitan je rad o temi "Svetosavski zavjet" učenice trećeg razreda Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Ilidža Jovane Kovač za koji je dobila nagradu. 

Vitomir Arsenić, sekretar Guslarskog društva "Filip Višnjić", koje je organizator ove trodnevne manifestacije, rekao je da projekat "Ogledalo epskog stvaralaštva - očuvanje kulturne baštine" predstavlja jedinstvenu manifestaciju koja se 11. put održava u Istočnom Sarajevu. 

"Njen osnovni cilj je široj publici, a pogotovo mladim generacijama, približiti epsku poeziju, duhovne pjesme i značaj 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", rekao je Arsenić Srni. 

Arsenić je za sutra u 19.00 časova u Kulurnom centru Istočno Novo Sarajevo najavio guslarsko-duhovni program "Put Svetog Save". 

"U programu će nastupiti guslari Vitomir Arsenić, Nemanja Timotija, Nikola Matović i Lazar Ždralo", najavio je Arsenić. 

Duhovnu dimenziju programa upotpuniće pojci Stefan Mojsilović, Stefan Kojić i Stefan Stefanović, a u muzičkom dijelu programa učestvuju Peđa Hart, Luka Novosel i Teodora Arsenić. 

Programom ove manifestacije predviđeni su i muzičko-scenski prikaz, guslarski i duhovni program, izložba "Srpski manastiri izvor svetosavlja". 

Manifestacija je posvećena obilježavanju 800 godina Srpske pravoslavne crkve pod motom "Put Svetog Save - izvor vjere". 

Manifestaciju medijski prate Novinska agencija Republike Srpske Srna, Radio-televizija Republike Srpske, TV "BN" i internet portali. 

Guslarsko društvo "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva najstarije je guslarsko društvo na području bivše Jugoslavije, a osnovano je 1963. godine. 

Kao jedino guslarsko društvo koje je postojalo šezdesetih godina prošlog vijeka, Guslarsko društvo "Filip Višnjić" okupljalo je sve guslare širom bivše Jugoslavije, a već 1971. godine u Sarajevu je organizovalo prvi festival guslara Jugoslavije.

Komentari 0
Najčitanije
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    17h 44m
    3
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    13h 56m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 17m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    21h 46m
    0
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    20h 44m
    0