Овако ће изгледати обрачун потрошње струје

21.03.2024. 11:41
5
ИЗВОР: glassrpske.com

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС) објавила је на својој интернет страници Одлуку о измјени и допуни Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској.

 

Како је речено у РЕРС, иста Одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Српске, број 25/24 од 20. марта 2024. године. Што значи да је већ данас ступила на снагу, јер пише да ступа на снагу дан након службене објаве.

Измјене и допуне Тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже у Републици Српској потврђује оно што смо објавили. Корисници дистрибутивног система у категорији „домаћинства” разврставају се у сљедеће тарифне групе: 1. тарифна група (тарифна група једнотарифна) – купци код којих се активна електрична енергија обрачунава на основу мјерења једнотарифним бројилом и 2. тарифна група (тарифна група двотарифна) – купци код којих се активна електрична енергија обрачунава на основу мјерења двотарифним бројилом.

У складу с тим, домаћинства с једнотарифним бројилом, тарифни ставови за енергију за јавно снабдијевање утврђују се за „тарифну групу једнотарифну бијелу“, „тарифну групу једнотарифну плаву“ и „тарифну групу једнотарифну црвену“.

Истом логиком, за крајње купце из категорије потрошње „домаћинства“ којима се активна електрична енергија обрачунава на основу двотарифног бројила, тарифни ставови за енергију за јавно снабдијевање утврђују се за „тарифну групу двотарифну бијелу“, „тарифну групу двотарифну плаву“ и „тарифну групу двотарифну црвену“.

И за једне, и за друге важи виши и нижи сезонски став, с тим што двотарифни имају и већи и мањи дневни став.

- Обрачун мјесечне потрошње енергије за јавно снабдијевање за сваког купце из категорије потрошње домаћинства, којем се активна електрична енергија обрачунава на основу једнотарифног бројила, врши се тако да се првих 500 kWh обрачунава по цијени за 'тарифну групу једнотарифну бијелу', сљедећих 1.000 kWh по цијени за 'тарифну групу једнотарифну плаву', а преостала утрошена електрична енергија по цијени за 'тарифну групу једнотарифну црвену'. Обрачун мјесечне потрошње енергије за јавно снабдијевање за сваког купце из категорије потрошње домаћинства, којем се активна електрична енергија обрачунава на основу двотарифног бројила, врши се тако да се првих 500 kWh  обрачунава по цијени за 'тарифну групу двотарифну бијелу', сљедећих 1.000 kWh по цијени за 'тарифну групу двотарифну плаву', а преостала утрошена електрична енергија по цијени за 'тарифну групу двотарифну црвену' - пише у новој одлуци РЕРС.

 

 

 

 

Даље пише, приликом обрачуна набавке електричне енергије, утрошена електрична енергија у вишој и мањој дневној тарифи за „тарифну групу двотарифну бијелу“, „тарифну групу двотарифну плаву“ и „тарифну групу двотарифну црвену“ утврђује се пропорционално учешћу више и мање дневне тарифе у укупно утрошеној активној електричној енергију.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Jane 22.03.2024. 12:59
    Ovo je ruganje Ustavnom sudu Republike Srpske! Tarife koje su ocijenjene kao nezakonite, diskriminatorne od starne Ustavnog suda su prefarbane u bijelo, plavo i crveno! Sve ostaje isto, računi za istu količinu utršene el. energije ostaju isti!!!
  • Generic placeholder image
    RkoMa 21.03.2024. 20:50
    Ljudi oprostite mi na izrazu, ali ovo je jedno obicno jedenje govana.
  • Generic placeholder image
    Iskreno422 21.03.2024. 18:19
    Nadam se da će gospodin Vladičić ako negriješim prezime, objasniti nam obračun naplate električne energije. Sve su to lopovi upropastili elektroprivredu, pa preko leđa naroda krpe rupe.
  • Generic placeholder image
    Marko 21.03.2024. 12:33
    Svega mi oni samo treba da kazu struja vam je skuplja ili jeftinija (u sta ne vjerujem) i to je to a ne bijela,plava,crvena,ovo,ono
  • Generic placeholder image
    Jo 21.03.2024. 11:59
    Narodu nista nije jasno
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 14m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 25m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 51m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 56m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 24m
    0