Ове године мужјак стигао први и очекује своју Сњежану (ФОТО)

26.03.2020. 10:54
0
ИЗВОР: Срна

Љубитељи рода у Братунцу припремају да изграде и подигну још једну конструкцију за гнијездо за роде и на тај начин желе да створе услове и омогуће још неким родама које су овдје љетовале претходних година да се враћају, јер оне представљају атракцију за мјештане овог градића, а посебно за најмлађе.

Један пар рода више од десетак година проводи љето у Братунцу, хране се у мочварама и око Дрине легу младе, а мјештани су их назвали “породица Родић”.

Мужјак омиљене породице Родић прелетио је пут дуг више од 15.000 километара, из Африке до Братунца, гдје је стигао у понедјељак у свануће и смјестио се у гнијездо које су љубитељи ових птица направили и подигли прије двије године у близини зграде Дома здравља.

Ту су роде раније “савиле” гнијездо које је срушено приликом уклањања старе зграде ове установе.

Заљубљеник природе, еколог и рибочувар Бобан Филиповић дуже од деценије прати ове птице и њихово кретање на овом подручју, брине о њима и штити их.

Он каже да је мужјак Родић по традицији први стигао да уреди гнијездо и “припреми добродошлицу” госпођи женки.

- Надам се да ће с њом стићи и млади које су прошле године овдје излегли и подигли и да ће породица бити бројнија и на окупу - прижељкује Филиповић.

Према његовим ријечима, претходних година роде су редовно у Братунац слијетале крајем марта.

Слика

- Прошле године Родићи су добили четворо младих, а највише су једне године имали петоро птића, док 2014. године, када су биле поплаве, због лошег времена није било младих - појашњава Бобан.

Љубитељи рода у Братунцу припремају да изграде и подигну још једну конструкцију за гнијездо за роде и на тај начин желе да створе услове и омогуће још неким родама које су овдје љетовале претходних година да се враћају, јер оне представљају атракцију за мјештане овог градића, а посебно за најмлађе.

Слика

- Рода која је сама зимовала у Братунцу претходне зиме виђана је до повратка Родића прошлог прољећа, а онда је нестала и губи јој се траг. Претпостављамо да се придружила јату са којим је стигла прије те зиме - констатује Филиповић.

Та рода, којој су Братунчани дали име Сњежана, прошлог прољећа почела је да уређује гнијездо пред повратак мужјака Родића и након дан или два по његовом долијетању она је нестала, а стигла је друга женка која је извела младе прошлог љета.

Филиповић претпоставља да је “Сњежану” пронашао и одвео њен мужјак и да је са њим одлетјела, те очекује да се заједно врате и љетују у Братунцу гдје више од десет година роде долазе и гдје су постале заштитни знак.

- Очекујем да ћемо их постављањем нових гнијезда привући да долазе и да Братунац постане препознатљив по родама и наталитету - закључио је Филиповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Вратиле се роде у Соколац Вратиле се роде у Соколац
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 0m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 18m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 10m
    0