Ове предмете и намирнице није паметно стављати у микровалну

17.07.2020. 20:14
0
ИЗВОР: ordinacija.vecernji.hr

Празна микровална рерна једнако је опасна за људе и за рад саме рерне као што је опасно подгријавање хране у шољама произведеним прије шездесетих.

Подгријавање одређене хране као и загријавање у одређеним посудама или шољама изложиће вас неким хемикалијама и могућим опекотинама.

Избјегните такве ситуације водећи се списком од чак 12 намирница које не би требало да се нађу у микровалној.

Тврдо кухана јаја

Тврдо кухана јаја спремљена у микровалној рерни идеја је која ће брзо пасти у воду. Спремање јаја на овај начин резултираће нередом или опеченим прстима. Наиме, убрзаним излагањем јаја високим температурама настаје пара која унутар љуске нема гдје отићи па резултује експлозијом.

Месо

Одмрзавање меса у микровалној није најпрактичнији начин. Док ће се тањи дијелови меса у микровалној пећници кувати, они дебљи ће остати смрзнути. Микровалне које не врте храну неће равномјерно дистрибуирати топлоту те ће месо бити погодно мјесто за настанак бактерија. Стручњаци са Универзитета из Пенсилваније радије предлажу одмрзавање меса тако што ћете га оставити у фрижидеру преко ноћи.

Мајчино млијеко

Осим што ће загријавање мајчиног млијека у микровалној рерни резултирати неједнако загријаном или претјерано загријаном млијеку, овакво загријавање нарушава и структуру млијека. Загријавањем у микровалној мајчино млијеко губи протеине важне за имунитет дјетета. Бољи начин загријавања било би стављање флашице млијека у загријану посуду воде.

Пластичне посуде

За разлику од метала, пластичне посуде неће се запалити, али ће промијенити састав јела. Наиме, загријавањем хране у пластичним посудама, пластика отпушта одређене супстанце које доспијевају у храну. Истраживање објављено у "Environmental Health Perspectives", показало је како 95 посто од 450 тестираних пластичних производа, отпуштају хемикалије када су стављене у микровалну рерну, опране у машини за суђе или потопљене у води.

Картонске посуде из ресторана брзе хране / доставе

Метални премаз и миркоталаси нису баш “савршен пар”. Зашто? Само ћемо рећи – пожар у најави!

Производи од стиропора

Стиропор је врста пластике која, као и обична пластика, приликом загријавања отпушта одређене хемикалије у храну. Радије подгријте остатке у стакленој посуди покривеној папирним убрусом.

Тањири и порцуланске шоље

Металом обложене здјеле и кинески порцулан није паметно стављати у микровалну. Умјесто тога паметнији избор били би стаклени тањири у неким обичним бојама. Такође, било која винтаж шоља / посуда произведена прије шездесетих година прошлог вијека није паметно користити у микровалној рерни.

Путне шоље

Шоље од нехрђајућег челика блокирају топлоту која би требало да загрије садржај шоље, а с друге би стране могле нарушити рад микровалне.

Празна микровална рерна

Укључењем микровалне док се у њој не налази ништа доводи до тога да магнетрон, уређај који омогућава функционисање микровалне, у недостатку других предмета апсорбује микроталасе што онда може довести до пожара или до престанка рада рерне.

Ознака за сигурну употребу у микровалној

Храна или посуде с ознаком за сигурну употребу у микровалној најчешће само тврде како подгријавање у микровалној неће наштетитити самом паовању или микровалној рерни.

Произвођачи посуда или шоља нису ни дужни тестирати своје производе на топлоту како би утврдили колико је сигурно руковати таквима, наводи Америчка агенција за храну и лијекове. Зато је храну из посуда с том ознаком боље пребацити у посуде у којима сте већ подгријавали и за које можете потврдити да вас неће опећи или утицати на храну.

Загријавање воде

Загријавање негазиране воде у шољи или стакленој чаши такође није добра идеја. Миркоталаси спречавају кључање, али то не значи да вода неће бити врела. Или прегријана. Ако већ немате “паметније рјешење” боље је загријати воду до одређене температуре у више кратких “циклуса” у мирковалној, него да је “кувате” одједном.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 13m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 11m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 37m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 52m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 31m
    0