Пет намирница које побољшавају циркулацију

04.09.2023. 17:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Стресан начин живота, мањак физичке активности, употреба дувана и алкохола, као и неадекватна исхрана, уз генетске предиспозиције, могу да иницирају многе болести, између осталог атеросклерозу, болест периферних артерија, дијабетес, гојазност, као и повишен крвни притисак.

Ове болести само су неки од узрока запушења артерија. Смањени проток крви може да изазове низ симптома попут бола, грчева у мишићима, осјећаја утрнулости, проблема са пробавом, осећаја хладноће у рукама или стопалима…

Нутриционисти издвајају пет намирница које благотворно дјелују на здравље нашег крвотока и потпомажу чишћење крвних судова.

1. Љута паприка

Љута паприка има пикантан укус захваљујући капсаицину. Ово једињење поспјешује проток крви тако што снижава крвни притисак и стимулише ослобађање азот-оксида и других вазодилататора – једињења која помажу у ширењу крвних судова.

Истраживања показују да коришћење љуте папричице у исхрани побољшава циркулацију и опште стање крвних судова, као и да смањује накупљање плака у артеријама.

2. Црни лук

Лук је одличан извор антиоксиданата који доприносе здрављу срца. Црни лук побољшава циркулацију, помажући ширењу крвних судова при повећању протока крви.

Такође, ово поврће које је саставни дио већине куваних јела на нашим просторима има анти-инфламаторна својства, што значи да може да повећа проток крви и здравље срца смањењем упала у артеријама и венама.

3. Бијели лук

Бијели лук је познат по благотворном утицају на циркулацију и здравље срца. Студије указују да бијели лук, посебно сумпорна једињења која садржи, а која укључују алицин, појачава крвоток и снижава крвни притисак тако што опушта крвне судове.

Исхрана богата бијелим луком повезана је са бољом вазодилатацијом, индикатором ефикасности протока крви.

4. Цимет

Овај зачин који има многе здравствене предности, укључујући повећан проток крви, као и ефекат загријавања. Цимет је права благодат за чишћење крвних судова.

Осим тога, истраживања показују да цимет може ефикасно да смањи крвни притисак тако што опушта крвне судове, побољшава циркулацију и одржава ваше срце здравим.

5. Нар

Сочни плод нара садржи високе дозе полифенолних антиоксиданаса и нитрата, који су моћни вазодилататори.

Конзумирање нара у виду цијеђеног сока или у природном облику може побољшати проток крви и оксигенацију мишићног ткива, пише Телеграф.

Коментари 0
Повезане вијести
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 7m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 2m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 50m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 56m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 24m
    0