Ове ствари у саобраћају многи не поштују, а веома су важне

18.02.2020. 19:15
0
ИЗВОР: Klix.ba

Некада је тешко поштовати сва правила, али када је ријеч о вожњи, требали бисмо бити свјесни тога да својом непажњом угрожавамо и себе и друге.

Еволуција закона у саобраћају могла би бити извор бројних забуна, пише Geico. Рецимо, како се употреба мобилних телефона ширила, стручњаци за безбједност су уочили њихову улогу у ометању возача и бројне државе уводе законе којима се боре против овог проблема.

Ови закони још увијек су у развоју. Иако је већина држава забранила типкање порука током вожње, у неким државама је илегално било какво кориштење телефона током вожње, док је у појединим то забрањено само млађим возачима.

Овдје је издвојено седам навика које би се данас могле промијенити.

1. Кориштење мобилног телефона током вожње: Можда вам може бити тешко игнорисати звук који означава да вам је стигла порука, али кључна ствар је одржавати поглед на цести. С обзиром на то да је овакво ометање вожње постало веома велики проблем, очекујте да ће све више држава потпуно забрањивати кориштење мобилних телефона. Заправо, држава Вашингтон је то већ учинио! Ипак, гдје год се налазили, ставите телефон на ваздухопловни начин прије него што додате гас.

2. Вожња са слушалицама на ушима: Слушање музике на радију у вашем аутомобилу може бити довољно ометајуће. Али са слушалицама у ушима можете се потпуно искључити од важних звукова као што су сирене аутомобила, аларм на пружном прелазу или сирене возила за хитне случајеве. То је, такође, противзаконито у неким државама.

3. Размак: Приближавање другом аутомобилу догађа се када возач не обрати довољно пажње на саобраћај који га окружује. Простор који требате оставити између вашег и другог аутомобила зависи о вашој брзини и локалним условима (на примјер, застој у саобраћају или олуја). Покушајте одржавати размак који се сматра “разумним и опрезним”.

4. Промјена траке без сигнализирања: У густом саобраћају је нужно користити показивач смјера како бисте сигнализирали промјену траке. Без тога, други возач не може знати вашу намјеру. Када је промет слаб, лакше је бити лијен и не укључити показивач приликом промјене траке. Ипак, добре навике почињу добром комуникацијом, без обзира на закон.

5. Прекорачење брзине: Касните негдје, а у промету нема гужве, па бисте могли уштедјети коју минуту путовања ако убрзате вожњу, зар не? У Институту за осигурање на цестама кажу да до судара лакше долази приликом великих брзина, због тога што вам је потребно више времена за успорити или се зауставити. Статистика потврђује ово говорећи да се највећи број смртних случајева у промету догоди управо због прекорачења брзине. Састанак на који касните може и причекати… Поштујте ограничења брзине.

6. Возите без укључених свјетала: Очигледно је да су вам свјетла потребна за ноћну вожњу, али нећете се увијек сјетити укључити их у сумрак или приликом лошег времена. Само се сјетите пријеко потребне комуникације приликом вожње, а у овом случају, укључена свјетла потврђују вашу присутност и помажу вам у навигацији. Закони су различити по питању тога када свјетла требају бити укључена, али ако постоји било каква недоумица, не оклијевајте – то је лако као окретање прекидача.

7. Не вежете појас: Иако је стављање појаса прешло у рутину већини људи и већини возача (чак 90 одсто га користи), постоје и они који још увијек нису стекли ову навику. Примјера ради, чак 27 милиона Американаца се још увијек не веже приликом вожње. Не одбацујте појас, он је важан и ако се возите само до сљедеће улице.

Коментари 0
Повезане вијести
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
У Требињу за два дана санкционисано близу 50 пјешака због непрописног прелажења улице У Требињу за два дана санкционисано близу 50 пјешака због непрописног прелажења улице
Возачи опрез, густа магла на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева Возачи опрез, густа магла на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 39m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 57m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 24m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 12m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 33m
    0