Ово је шест општина у ФБиХ које су добиле статус града

21.12.2021. 20:35
0
ИЗВОР: Fena

Представнички дом Парламента БиХ прихватио је на сједници, по скраћеном поступку, приједлоге шест засебних закона који за шест садашњих општина налажу њихово административно проглашење градовима.

У питању су општине: Босанска Крупа, Орашје, Лукавац, Коњиц, Столац и Завидовићи.

За Столац, предложени закон првобитно није добио потребну већину гласова током општег изјашњавања посланика електронским путем, због чега је одмах потом из представничког клуба Хрватске демократске заједнице БиХ затражена пауза у раду сједнице, а по истеку паузе, закон је прихваћен током затраженог појединачног изјашњавања заступника прозивком.

У расправи прије гласања о наведеним законима, за ријеч су се више јављали противници него заговорници.

Они су истицали да је на дјелу својеврсна "градоманија без великих разлога”, што су већ искусили ранијих 15 општина у ФБиХ, проглашених градовима у међувремену.

Противници су такође говорили да не треба дјеловати противуставно усвајањем оваквих закона, до евентуалног усклађивања уставних одредби ФБиХ с одредбама Закона о принципима локалне самоуправе.

Заговорници су, пак, као један од аргумената истицали да би неприхватање значило "апсолутну неправду" будући да је раније, на основу истих критерија, статус града добило 15 дотадашњих општина у ФБиХ.

Сједница је по завршетку ове тачке дневног реда настављена наредним темама.

Коментари 0
Повезане вијести
Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице Усаглашена нулта стопа ПДВ-а на основне намирнице
Још ништа од нижих цијена горива: Укидање акциза није ни стигло на дневни ред Још ништа од нижих цијена горива: Укидање акциза није ни стигло на дневни ред
Подржан приједлог: ПДВ пет одсто на основне животне намирнице Подржан приједлог: ПДВ пет одсто на основне животне намирнице
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  23h 16m
  8
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  16h 21m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  22h 47m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  20h 5m
  0
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  4h 35m
  0