Ovo je šest opština u FBiH koje su dobile status grada

21.12.2021. 20:35
0
IZVOR: Fena

Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio je na sjednici, po skraćenom postupku, prijedloge šest zasebnih zakona koji za šest sadašnjih opština nalažu njihovo administrativno proglašenje gradovima.

U pitanju su opštine: Bosanska Krupa, Orašje, Lukavac, Konjic, Stolac i Zavidovići.

Za Stolac, predloženi zakon prvobitno nije dobio potrebnu većinu glasova tokom opšteg izjašnjavanja poslanika elektronskim putem, zbog čega je odmah potom iz predstavničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH zatražena pauza u radu sjednice, a po isteku pauze, zakon je prihvaćen tokom zatraženog pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom.

U raspravi prije glasanja o navedenim zakonima, za riječ su se više javljali protivnici nego zagovornici.

Oni su isticali da je na djelu svojevrsna "gradomanija bez velikih razloga”, što su već iskusili ranijih 15 opština u FBiH, proglašenih gradovima u međuvremenu.

Protivnici su takođe govorili da ne treba djelovati protivustavno usvajanjem ovakvih zakona, do eventualnog usklađivanja ustavnih odredbi FBiH s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.

Zagovornici su, pak, kao jedan od argumenata isticali da bi neprihvatanje značilo "apsolutnu nepravdu" budući da je ranije, na osnovu istih kriterija, status grada dobilo 15 dotadašnjih opština u FBiH.

Sjednica je po završetku ove tačke dnevnog reda nastavljena narednim temama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Ključna sedmica u postizbornom periodu u BiH Ključna sedmica u postizbornom periodu u BiH
Preliminarni rezultati za Parlamentarnu skupštinu u Izbornoj jedinici 3B Preliminarni rezultati za Parlamentarnu skupštinu u Izbornoj jedinici 3B
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  18h 3m
  3
 • Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije za struju
  23h 2m
  2
 • Uhapšen osumnjičeni za brutalno ubistvo u Banjaluci
  21h 17m
  1
 • Istraga protiv Džake zbog dresa sa imenom Jašari?
  19h 13m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  13h 38m
  0