Ово су најздравије врсте воћа

19.05.2020. 17:04
0
ИЗВОР: rts.rs

Када се окрећу здравој исхрани, многи посежу за поврћем, интегралним житарицама, док воће остаје у запећку. То је велика грешка - поручују нутриционисти, а нарочито ако се узме у обзир да постоји супервоће тј. најздравији плодови коју можете појести.

На листи невјероватно корисних плодова налази се воће које садржи материје које човјек не може унијети ниједном другом намирницом. Упркос томе што је количина шећера у воћу велика, у питању су сочна, ароматична “паковања” важних антиоксидантних и других материја које су благотворне по наш организам.

О акаи бобицама много се прича, нарочито међу онима који желе да смршају.

Истина је да могу да утичу на губитак килограма захваљујући високом нивоу антиоксидантних материја, али корист које организам може имати од овог воћа далеко је већа од тога. Ово бобичасто воће богато је флавоноидима антоцијанима који повољно дјелују на крвоток. Одличан су извор витамина које “воли” кожа. Уносом акаи бобица можете снизити ниво лошег холестерола, а самим тим и ојачати срце. И дигестивни тракт ће вам рећи хвала ако будете пили сок од ових бобица.

Јабуке су увијек на листама најпопуларнијег воћа. Има их током цијеле године, због чега их неки избјегавају уз изговор да су досадне.

То је велика грешка јер је у питању воће које је шампион у количини флавоноида, влакана и антиоксидансних материја. Другим ријечима, јабуке су одличне за нервни систем, пробавни систем, добар је савезник у борби са дијабетесом и хипертензијом.

Један од најукуснијих плодова на планети је банана. Ипак, не треба гледати само ефекат који има на непцу и језику већ и здрављу, а ту је међу најјачима.

Они који пате од дијабетеса требало би да имају ово воће на трпези. Материја коју садрже ови жути плодови, пектин, утичу на регулацију шећера у крви. Иако су богате угљеним хидратима и слатке су, нема опасности да ће подићи ниво шећера у крви. Напротив, држаће га под контролом. Захваљујући калијуму, банана је одлична и у борби са високим крвним притиском. Пробаву ће регулисати уз помоћ влакана.

Списак супервоћа не може да прође без грејпфрута.

Ако се борите са вишком килограма, сочни грејпфрут ће вам бити одличан помоћник – нема много калорија, а богат је важним материјама попут витамина А и Ц. Међутим, грејпфрут не смије да се узима уз неке лијекове јер умањује њихово дејство. Због тога провјерите у упутству лијекова које узимате да ли смијете да га једете прије него што се почастите овим воћем.

Боровница је ривалка акаи бобици, нарочито на терену антиоксидантних својстава.

Ове љубичасте бобице познате су по томе што спречавају оштећења ДНК због старења и лоших животних навика. Главни узрок тих оштећења је оксидативни стрес, али моћни антиоксиданти из боровница успјешно се боре против њега.

Високим нивоом антиоксидантних материја могу да се похвале и ароматичне трешње. Захваљујући антиинфламаторним својствима, ово воће високо је на листама супернамирница. Препоручују се особама које пате од артритиса, гихта, несанице, високог крвног притиска…

Питаја, позната као змајево воће још је један адут оних који се боре да у своју исхрану укључе најздравије плодове.

Само једна питаја средње величине обезбиједиће 10 одсто ваших дневних потреба за витамином Ц. Калцијум, који је важан за здраве зубе и кости, такоће је на списку нутријената овог сочног плода.

Грожђе мора да вам буде што чешће на тањиру уколико желите здраво срце.

Ресвератрол је антиоксидант који благотворно дјелује на срце, а грожђе је богато овом материјом. Редован унос грожђа обезбиједиће лијепе и здраве зубе, оно ће вас штитити од многих упалних процеса, а може одложити или умањити симптоме дегенеративних процеса нервног система.

Када је ријеч о воћу које обилује витамином Ц, киви не смије да се прескаче.

Али, ово зелено воће са црним сјеменчицама чуда чини када је у питању регулација пробаве. Ако редовно имате киви на тањиру можете да заборавите на нередовну столицу, надутост, жгаравицу, али и несаницу и проблематичну кожу.

Коментари 0
Повезане вијести
Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду Воћари Српске очајни, jабуке само за прераду
Цијене воћа и поврћа рапидно расту Цијене воћа и поврћа рапидно расту
Астрономске цијене воћа и поврћа у Српској Астрономске цијене воћа и поврћа у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 4m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 9m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 18m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 57m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 25m
    0