Озидана основа храма Успења Пресвете Богородице

12.01.2023. 12:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Парох пољавничко-равнички Небојша Њежић рекао је Срни да је озидана основа храма Успења Пресвете Богородице у Пољавницама код Новог Града који ће бити спомен-црква за 348 погинулих борац Војске Републике Српске /ВРС/ из ове општине.

- У храму ће бити имена уклесана имена свих погинулих бораца новоградске општине. По томе ће бити јединствен храм у Новом Граду - истакао је он.

Према ријечима пароха пољавничко-равничког, озидани су зидови храма висине шест метара, изливена хорска плоча и урађени ременати.

- Слиједи зидање и подизање звоника и стављање свода - рекао је парох Нежић и истакао да ће то бити урађено током ове године.

Парох Њежић је навео да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске до сада обезбиједило 20.000 КМ за темеље храма, те још 20.000 КМ за зидање, а најављено је и додатних 10.000 КМ.

Осим тога, изградњу храма подржали су и вјерници и привредници.

Кроз редове Новоградске бригаде ВРС у минулом рату прошла су 8.263 борца, а од 348 бораца са подручја ове општине који су своје животе дали за одбрану Републике Српске, 261 је погинуо у редовима бригаде, док је 1.175 рањено.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем освештао је темеље храма Успења Пресвете Богородице 4. јуна, када је рекао да ће ово бити главна парохијска црква.

Парохија је постојала још 1882. године, али је у селима која обухватају парохију био једино Храм Силаска Светог Духа на апостоле у Жуљевици.

Послије Другог свјетског рата парохија је придодата новској парохији, а постављењем пароха Њежића 2012. године васпостављена.

Коментари 0
Повезане вијести
Упецао у ријеци Уни сома тешког 34 килограма Упецао у ријеци Уни сома тешког 34 килограма
Пожар у основној школи код Новог Града Пожар у основној школи код Новог Града
Полиција пронашла два женска тијела, мушкарац преминуо касније Полиција пронашла два женска тијела, мушкарац преминуо касније
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 35m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 34m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 10m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 31m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 14m
    9