Падаће цијене половњака и у БиХ?

14.11.2023. 09:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене половних возила у Њемачкој су у паду, а будући да ауто-куће из БиХ највише половних аутомобила купују управо у овој земљи, саговорници "Независних новина" истичу да би у наредном периоду било реално очекивати да дође до пада цијена половних четвороточкаша и у БиХ.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, у разговору за "Независне новине" навео је да се највећи број аутомобила управо увози из Њемачке у БиХ, те да би било логично очекивати да у ауто-салонима и на ауто-пијацама цијене половних возила буду ниже у односу на ранији период.

- Требало би да дође до пада цијене половних возила, али с обзиром на то да смо посљедњих година имали недостатак ових возила, питање је колико ће наши трговци бити у складу с тим, да ли ће сада потражња на тржишту натјерати трговце да цијене буду ниже – рекао је он.

Према његовим ријечима, у ранијем периоду на домаћем тржишту није било повољних половних возила, али како каже, сада се отвара могућност да јефтинија возила дођу на домаће тржиште.

- Било би логично да имамо ниже цијене, али опет је питање да ли ће трговци аутомобила бити у могућности да спусте цијене, да ли ће они имати економску оправданост - рекао је Ћорић и додао да би ауто-салони и трговци које се баве продајом половних возила требало да кроз ниже цијене охрабре људе на овај изазов, јер је куповина аутомобила постала инвестиција.

Према његовим ријечима, много је разлога што је на домаћем тржишту највише половних возила управо из Њемачке.

- Један од главних разлога због чега је то тако, јесте куповна моћ становништва и релативна добра очуваност возила због традиционалне њемачке дисциплине, редовног сервисирања, али и рејтинга марки аутомобила који се тамо возе - рекао је Ћорић и истакао да је у овој држави традиционално велик избор половних аутомобила.

Како је појаснио, у посљедње вријеме дошло је до опоравака ауто-индустрије у Европској унији и то је сигурно смањило рокове испоруке нових аутомобила у Њемачкој за њихово тржиште, па се  самим тим, како је рекао, отвара могућност за извоз аутомобила у неке друге земље, па тако и у Српску.

Харис Муратовић, бранд менаџер MOON (Porsche BH), рекао је за "Независне новине" да се сигурно може у наредном периоду очекивати, ако не дође до пада цијена, онда барем период мировања цијена.

- Моје мишљење је да ће због дешавања у Њемачкој, одакле БиХ највише увози коришћена возила, доћи до стагнације цијена - рекао је Муратовић.

Жељко Василић из ауто-салона "Браћа Ђукић" из Дервенте рекао је да је понуда возила из Њемачке повећана, али да ли ће доћи до пада цијене, рано је говорити.

- Будући да су у ранијем периоду цијене 'закуцане' у плафон, то је још увијек некако на снази, чини ми се да се неће десити да се то врати како је било и раније - рекао је Василић.

Како је рекао, што се тиче њиховог салона, примјетно је боља продаја ове године него у посљедње двије, али како истиче, јако тешко ће се вратити на онај ниво који су имали прије пандемије изазване вирусом корона.

Да аутомобил није луксуз него потреба, потврђује и Бањалучанин Милован И., који намјерава да купи половни аутомобил.

- Нажалост, данас се без аутомобила ништа не може урадити на вријеме. Стари аутомобил није сигуран за мене и моју породицу, а и због пословних обавеза одлучио сам се за набавку новог возила. Цијене су свакако више него претходних година, али немам другог избора него да нађем добро очуван половни аутомобил - рекао је овај Бањалучани.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    18h 16m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    21h 36m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    22h 28m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 28m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    19h 54m
    0