Пале: Дом за старија лица "Натура" ново жариште

31.07.2020. 09:20
5
ИЗВОР: Глас Српске

Дом за старија лица “Натура” у Палама ново је жариште вируса корона у тој општини, гдје је јуче “ковид 19” потврђен код осам особа, а исто толико новозаражених је међу локалним становништвом.

Општина Пале са 16 позитивних била је јуче неславни рекордер по броју новоинфицираних у Републици Српској, гдје је вирус потврђен код укупно 95 особа, од 586 узорака тестираних за 24 часа. 

Помоћник директора за медицинска питања Дома здравља Пале Предраг Благојевић каже да епидемиолошка ситуација у тој локалној заједници није забрињавајућа, наглашавајући да је у дому “Натура” заражено седам корисника старије животне доби и једна радница средње животне доби.

- Сви имају благе до средње тешке симптоме. За сада не знамо како је вирус ушао у установу. Постоје два правца сумње, а да ли су тачни потврдиће ванредна контрола стручњака из Института за јавно здравство који су већ стигли у дом - рекао је Благојевић. Додао је да ће наредних дана тестирању бити подвргнути сви корисници дома, као и радници. 

- Око 70 људи треба да тестирамо. Прво ћемо тестирати оне са симптомима и блиске контакте, а затим и све остале. Морам нагласити да смо у априлу по налогу ресорног министарства тестирали све радно особље дома и сви налази су били негативни - казао је Благојевић.

Истакао је да у Палама тренутно постоје четири кластера која тињају дуже вријеме, а са којима је повезано и осам новозаражених становника те општине.  

- У два случаја је вирус увезен из Србије. Један човјек је тамо ишао на сахрану и по повратку заразио петнаестак људи, док је други био на свадби такође у Србији. Међу нашим суграђанима тренутно је 39 активних случајева, од чега су три пацијента у “ковид” одјељењу у болници “Србија” у Источном Сарајеву, а један пацијент је пребачен у Универзитетски клинички центар РС - навео је Благојевић. Он је истакао да је тренутно актуелан нови подтип вируса корона који је заразнији у односу на сој из априла и маја.

- Тај нови подтип је код нас дошао из Србије. Није патогенији, не изазива тежу клиничку слику, али се људи лакше заражавају. То је разлог експлозивнијег раста којем свједочимо у Српској, а када се узме у обзир да више немамо ни карантинске мјере, да се су људи опустили и да се крећу све то доводи до ширења вируса, али другачије не можемо јер би нас поновно затварање одвело у економску пропаст - закључио је Благојевић.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Muhamed Alejhiselam 30.09.2021. 14:19
    Ovo je posebno pametna recenica: Naglasavam da smo u aprilu sve osobe testirali i svi su bili negativni, Sada je juli. Hahahahahahahaha eselamualejkum
  • Generic placeholder image
    Ana 01.08.2020. 20:25
    HVALA DOKTORE ZA DETALJNU INGORMACIJU O ZARAZI COVID-19.
    ZAHVALNI SMO ŠTO OMAMO VAS, JER NESEBIČNO POMAŽETE GRAĐANIMA.
  • Generic placeholder image
    Milijana 31.07.2020. 22:21
    Dr. Blagojević, vrijedan komentara, pruža sigurnost i liječi nesebično stanovništvo sa puno znanja, volje i strpljenja, hvala doktoru Blagojević.
  • Generic placeholder image
    Novka 31.07.2020. 19:01
    Bogatstvo je imati takvog doktora u svom gradu
  • Generic placeholder image
    Pale 31.07.2020. 09:29
    E svaka čast! Dr Blagojevicu na ovako opsirnom objašnjenju,jedini doktor koji je u onom domu zdravlja za sve pohvale
Повезане вијести
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 19m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 32m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 3m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 26m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 23m
    0