Пале: Епилог спора око оснивања Туристичке организације

12.02.2020. 09:34
0
ИЗВОР: Srpska.info

Туристичка организација „Пале“ од јуче постоји. То је укратко епилог саге у којој се пред судом споре ТО “Јахорина” Град Источно Сарајево и  ТО “Пале”.

Виши привредни суд у Бањалуци одбацио је жалбу града Источно Сарајево и Туристичке организације “Јахорина“ на одлуку Окружног суда Источно Сарајево, чиме су се ствари вратиле на почетак.

Виши привредни суд у Бањалуци одбио је жалбу града Источно Сарајево и Туристичке организације “Јахорина” Град Источно Сарајево, на одлуку Окружног суда у Источном Сарајеву, који је као првостепени орган раније донио одлуку о формирању Туристичке организације општине Пале.

Наиме, у Рјешењу Вишег привредног суда у Бањалуци наводи се да се жалбе наведених установа одбијају као неосноване, и то само 4 мјесеца након што је исти суд поништио одлуку Окружног суда у Источном Сарајеву за оснивањем општинске туристичке организације Пале.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је ова одлука Вишег привредног суда коначна и правоснажна, те да од данас паљанска туристичка организација може несметано да ради.

– То је на понос свих нас, мене као начелника Општинске управе и свих грађана Пала. Поставља се питање ко је, зашто и због чега био против оснивања ТО “Пале” – каже Југовић.

Слика

Вршилац дужности ТО “Пале” Драган Јакић истиче да они током трајања судског процеса нису излазили из правних оквира и да су све вријеме поштовали одлуке суда.

– Нисмо оспоравали ниједну чињеницу коју су они донијели, све вријеме смо позивали ТО Источно Сарајево на сарадњу и сад их овим путем позивамо да заједнички радимо на промоцији општине Пале, града Источно Сарајево и Републике Српске – истиче Јакић.

Додаје да је чињеница да се у свијету познају модели гдје градови и региони, па чак и државе, заједнички учествују у креирању туристичког производа и у промоцији, те да он не види разлог зашто тако не би могло и код нас.

Директор ТО „Јахорина“, Игор Тошић, сматра апсурдном чињеницу да Виши Привредни суд у Бањалуци након само 4 мјесеца побије оно што је изрекао Рјешењем у првом поступку.

– Сматрам ово демонстрацијом „силовања правосуђа“, јер, читајући образложење, све наводи на то – оцјењује Тошић.

Слика

Наводи да ово није коначно рјешење, те да се спрема ревизија комплетног предмета, што ће, како наводи, повући и неке нове одговорности.

– У прилог мојој тврдњи иде и нови најављени Приједлог о Граду Источно Сарајево, који је упућен у процедуру у Народну скупштину, а у којем је посебно обрађена надлежност Града, гдје је, између свих досадашњих надлежности, свакако потврђено и мјесто туризма, односно да је туризам у искључивој надлежности Града Источно Сарајево – каже Тошић.

Уставни суд доноси коначну одлуку

Тошић додаје и да се очекује мишљење Уставног суда, који ће донијети коначну одлуку, те да планирају истрајати у својој борби.

– Мислим да је прес конференција начелника општине Пале, Бошка Југовића, бесмислена, јер би се конференције требале сазивати само када постоји конкретан разлог и пројекат од којег ће грађани Пала имати корист, а не као у овом случају – само пар појединаца – сматра Тошић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 35m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 37m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 35m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 30m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 38m
    1