Пале: "Кинотека" посвећена култним комедијама

12.10.2020. 15:12
0
ИЗВОР: СРНА

Октобарска "Филмотека", коју Кинотека Републике Српске организује од сутра до четвртка, 15. октобра у Палама, посвећена је култним комедијама из осамдесетих година прошлог вијека.

Први на програму је филм "Риба звана Ванда" из 1988. године.

Ова чувена британско-америчка комедија оживјела је каријере култних "Монтипајтоноваца" Џона Клиза и Мајкла Пелина, као и каријеру Џејми Ли Кертис која је до тада била позната углавном по хорор филмовима.

Клиз и Пелин су добили награду "Бафта" /британски пандан Оскару/ за главну и споредну мушку улогу, док је Америчка филмска академија Оскаром наградила Кевина Клајна. То овај успјех чини већим, јер је један од ријетких глумаца који је добио ову награду за улогу у комедији.

Друге вечери, у сриједу 14. октобра, на програму је филм "Богови су пали на тјеме" из 1980. године.

Режисер, продуцент и сценариста је јужноафриканац Џејми Уис. Филм је снимљен у копродукцији Јужне Африке и Боцване и до данас је ово комерцијално најуспјешнији филм са афричког континента.

Дирљива прича о Бушману који проналази боцу кока коле за свега неколико дана оборила је све рекорде гледаности у Јужноафричкој Републици и убрзо је дистрибуисан у 45 земаља широм свијета. У многим земљама и дан данас држи рекорде по гледаности у категорији страних филмова.

Посљедње вече, у четвртак 15. октобра, на програму је филм Роба Рајнера "Принцеза невјеста" из 1987. године.

Ово је један од ријетких филмова који су снимани и за дјецу и за одрасле. Снимљен према истоименом роману Вилијама Голдмана из 1973. године одмах је добио позитивне критике, али је остварио скроман успјех у биоскопима. Током времена стицао је све више фанова и данас се сматра култним филмом.

Филмови ће бити приказани у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан. 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 30m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 28m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 54m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 9m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 48m
    0