Pale: "Kinoteka" posvećena kultnim komedijama

12.10.2020. 15:12
0
IZVOR: SRNA

Oktobarska "Filmoteka", koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od sutra do četvrtka, 15. oktobra u Palama, posvećena je kultnim komedijama iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prvi na programu je film "Riba zvana Vanda" iz 1988. godine.

Ova čuvena britansko-američka komedija oživjela je karijere kultnih "Montipajtonovaca" Džona Kliza i Majkla Pelina, kao i karijeru Džejmi Li Kertis koja je do tada bila poznata uglavnom po horor filmovima.

Kliz i Pelin su dobili nagradu "Bafta" /britanski pandan Oskaru/ za glavnu i sporednu mušku ulogu, dok je Američka filmska akademija Oskarom nagradila Kevina Klajna. To ovaj uspjeh čini većim, jer je jedan od rijetkih glumaca koji je dobio ovu nagradu za ulogu u komediji.

Druge večeri, u srijedu 14. oktobra, na programu je film "Bogovi su pali na tjeme" iz 1980. godine.

Režiser, producent i scenarista je južnoafrikanac Džejmi Uis. Film je snimljen u koprodukciji Južne Afrike i Bocvane i do danas je ovo komercijalno najuspješniji film sa afričkog kontinenta.

Dirljiva priča o Bušmanu koji pronalazi bocu koka kole za svega nekoliko dana oborila je sve rekorde gledanosti u Južnoafričkoj Republici i ubrzo je distribuisan u 45 zemalja širom svijeta. U mnogim zemljama i dan danas drži rekorde po gledanosti u kategoriji stranih filmova.

Posljednje veče, u četvrtak 15. oktobra, na programu je film Roba Rajnera "Princeza nevjesta" iz 1987. godine.

Ovo je jedan od rijetkih filmova koji su snimani i za djecu i za odrasle. Snimljen prema istoimenom romanu Vilijama Goldmana iz 1973. godine odmah je dobio pozitivne kritike, ali je ostvario skroman uspjeh u bioskopima. Tokom vremena sticao je sve više fanova i danas se smatra kultnim filmom.

Filmovi će biti prikazani u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan. 

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 42m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    8h 6m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 21m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 50m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    8h 0m
    0