Пале: Маркова фарма кока за здраву исхрану

10.05.2020. 09:42
0
ИЗВОР: СРНА

Двадесетпетогодишњи Марко Ђукић из Пала бави се производњом домаћих јаја, пилића и узгојем кока, те на тај начин себи обезбјеђује џепарац потребан за факултет.

Ђукић прича да узгојем кока и продајом јаја себи обезбјеђује џепарац који му је потребан за факултет и дружење, а у свему томе највећу подршку и помоћ добија од своје породице.

- На фарми посједујем 130 кока за производњу јаја за исхрану које су на слободном испусту током читавог дана, као и два јата од 15 кока са два пијевца за производњу јаја за насад. Имам преко 100 пилица за следећу сезону - истиче Ђукић, који је студент треће године Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

Ђукић је подсјетио да се производњом домаћих јаја почео бавити прије три године искључиво због љубави према живини и здравој исхрани, а прије годину и по почео је узгајати пилиће.

Марко посједује два типа живине - коке за јаја и коке за јаја и месо.

Према његовим ријечима, коке за јаја су легхорн и талијанка, које карактерише велика носивост јаја од 220 до 270 на годишњем нивоу и бијеле љуске јајета.

- Коке за јаја и месо су аустролорп и сасекс, које карактеристише мања носивост јаја до 180 на годишњем нивоу, те квалитетно месо за исхрану - додаје Ђукић.

Ђукић наводи да коке искључиво храни житарицама као што су јечам, кукуруз и соја, а преко дана су пуштене, што им омогућава унос додатних протеина и зелене масе.

Јаја продаје на кућном прагу и има сталне муштерије.

Цијена шкољке јаја за исхрану је 13 КМ, а цијена јаја за насад /плодних јаја/ крећу се од једне до двије КМ по комаду.

Марко би у будућности волио да учествује на разним изложбама и постане судија за украсну живину.

Коментари 0
Повезане вијести
Домаће газдинство Марка Ђукића: Мала фарма кока надомак центра Пала (ФОТО) Домаће газдинство Марка Ђукића: Мала фарма кока надомак центра Пала (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 58m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 54m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 38m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 50m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 23m
    0