Домаће газдинство Марка Ђукића: Мала фарма кока надомак центра Пала (ФОТО)

26.07.2020. 15:52
0
ИЗВОР: paljanskenovosti.ba

Паљанин Марко Ђукић студент је четврте године Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, а већ четири године бави се узгојем домаће расне живине.

Овај двадесетчетверогодишњи младић оформио је властиту фарму надомак центра Пала, коју сачињавају пет расних врста кока, а то су: „Легхорн“, „Сасекс“, сребрна и јеребичаста врста „Талијанки“, као и домаће коке.

Слика

Марко узгаја 100 кока поменутих врста и 300 пилића који расту, а који ће у наредном периоду бити у продаји као коке носиље.

Угодно, а корисно

Марко је, у разговору за „Паљанске новости“, истакао да је овај посао покренуо у жељи да започне свој властити бизнис од којег би имао приходе, те да би себи омогућио практичан рад, с обзиром на то да се школује у домену пољопривреде.

- На идеју сам дошао уписавши Пољопривредни факултет, јер на нашим просторима студенти овог факултета немају могућност за практичан рад, па сам одлучио да то сам себи омогућим. У нашем крају није много развијена пољопривреда, посебно узгој пернатих животиња, те сам одлучио да се опробам у томе и да подстакнем друге младе људе да се баве овим занимањем - рекао је Марко.

Овај младић своје производе продаје на кућном прагу, али и путем интернета, а, како истиче, веома је задовољан продајом.

Слика

- У својој понуди имам јаја за исхрану, јаја за насад, пилиће, па чак и коке, уколико неко жели да купи. Веома сам задовољан продајом, за моје производе већ се прочуло на цијелој територији града Источно Сарајево. Имам јако лијеп однос са купцима, а они стални знају да је могућа достава на кућну адресу, коју вршим ја лично - објаснио је Марко.

Он је напоменуо да шкољка јаја његових кока кошта 13.00 КМ, цијена јаја за насад креће се од 1.00 КМ до 1.50 КМ, док цијена пилета износи од 3.00 КМ до 4.00 КМ, зависно од узраста.

Поносан на своје мало домаће газдинство

Како истиче наш вриједни суграђанин, у почетку је незнање повремено узимало свој данак, па се понекад суочавао и са проблемима, али с временом је долазило и искуство, учио је на својим грешкама, због чега је сада, како каже, поносан на своје мало домаће газдинство.

- Савјете сам најчешће тражио на интернету, придружио сам се различитим "Фејсбук" групама гдје живинари размјењују своја искуства, али и на Факултету, гдје су ми професори радо излазили у сусрет, кад год ми је била потребна одређена информација - додао је Марко.

Слика

Он је, најприје, оформио јато домаћих црвених кока, које носе много мање јаја него расне, за које он тада није ни знао да постоје, али, како наводи, у комуникацији са различитим живинарима, врло брзо је сазнао све информације које су му биле потребне.

- Сада имам расне врсте живне које на овим просторима нема много људи. У питању су хибриди кока које носе јаја неколико година. Наравно, у својим јатима посједујем и пјетлове. Да би размножавање кока функционисало на најбољи начин, потребан је један пјевац на седам кока. Живинари у свијету све чешће у своја јата убацују расне врсте кока које носе јаја неколико година и труде се да избаце црвену коку која носи јаја на затвореном најдуже двије године, а на отвореном само једну - објаснио је Марко.

Квалитетна исхрана кока доводи до квалитетних јаја

Марко за своје коке комбинује различите врсте житарица, којим их храни у зависности од дијела дана, па чак и године.

- За коке је боље да зими једу више кукуруза, јер је калоричнији, више се задржава у њиховом организму и одржава топлоту, што им је потребно да би снијеле јаје. Поред кукуруза, такође, храним их јечмом и сојом, наравно, у оном периоду када нису напољу и не пасу траву - рекао је Марко.

 Он је истакао да од исхране кока много зависи и квалитет јаја, као и од врсте којој оне припадају.

Слика

- Бијеле коке носе крупна бијела јаја, која се најчешће могу поредити са јајима које носе хибридне коке, имају мање холестерола у себи и, самим тим, доста су здравија. Наравно, веома је битно да коке у свој организам уносе природну храну, како би јаја била што квалитетнија - истакао је Марко.

Уз добру организацију, све се постиже

Марко, иако је врло млад, много времена проводи у својој фарми, али, како каже, не зато што мора, јер живинарство захтијева свега два сата посла током цијелог дана, већ зато што он ту ужива.

- Уз добру организацију, све се може постићи. Сматрам да, због мог посла, не трпе ни друштвени, ни приватни живот. Мени није проблем да све организујем, то ми представља задовољство, јер напросто, на мене опуштајуће дјелује када гледам пилиће како трчкарају - нагласио је наш суграђанин.

Слика

 Ускоро и проширење фарме

Марко истиче за „Паљанске новости“ да своју фарму планира и да прошири, те припрема још инкубатора за узгој пилића, због повећане потражње.

Овај млади Паљанин члан је Удружења одгајивача ситних животиња „Обреновац 2011“, а предсједник овог Удружења посвјетовао га је да наручи прстенове за своју живину, те на тај начин брендира своју производњу и њен квалитет, што је са задовољством и урадио.

Марко планира и да, након берндирања, буде учесник на изложбама живине, гдје ће представити плодове свога рада.

Маркови производи пронашли су пут до бројних корисника у Палама, али и широм града Источно Сарајево, а наруџбе прима на број телефона: 066/461-660, те путем друштвених мрежа.

Уколико желите да поручите нешто из понуде Маркове фарме, наруџбу ће вам доставити, увијек насмијани, млади паљански фармер, на кућну адресу.

Марко је примјер да је могуће истовремено и радити и успјешно студирати, те да ће такав труд неминовно уродити плодом.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    4h 25m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    4h 5m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 28m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    8h 25m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    21h 50m
    0