Пале: Предложено да једна улица носи име Момчила Крајишника

25.09.2020. 17:32
4
ИЗВОР: СРНА

Начелник општине Пале Бошко Југовић предложио је на данашњој сједници Скупштине општине да једна од паљанских улица носи име Момчила Крајишника, у част недавно преминулог првог предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Југовић је рекао новинарима да ће то Скупштина прихватити као иницијативу, а да ће комисија и одборници предложити која би то улица била.

-То ће сигурно бити одлучено на некој од наредних сједница-  додао је Југовић.

Крајишник је преминуо у уторак, 15. септембра, од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, гдје је хоспитализован 30. августа.

Сахрањен је 17. септембра на гробљу Прибањ код Пала.

Био је један од оснивача Српске демократске странке (СДС). На изборима 1990. године изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за предсједника Народне скупштине БиХ.

Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. године изабран за предсједника Скупштине српског народа у БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у предсједник Народне скупштине Републике Српске, обављао је све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за српског члана Предсједништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човјечности и осуђен на 20 година затвора.

Након што је одлежао двије трећине казне, дио у Схевенингену, а дио у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године. У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију "Ствараоци Републике Српске", чији је био предсједник.

Иза њега су остала дјеца Милош, Милица и Његош, унучад и брат Мирко.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Paljanin 26.09.2020. 12:58
    Ima mnogo više zaslužnijih
  • Generic placeholder image
    Nena 25.09.2020. 19:48
    Kakva nebuloza, Bosto ocigledno ne prati sta Paljani misle. MIsli da mu ovo donosi politicke poene za izbore, ali mu ipak odnosi. Ne da ne zasluzuje ulicu, nego ne zasluzuje ni rasprava da se vodi o tome.
  • Generic placeholder image
    Pale 25.09.2020. 18:16
    Na svoja vrata stavi to lopovsko ime,a ne jos ulicom njegovom da prolazim,lopov ko i ti. Pu kakvi ste
  • Generic placeholder image
    Анонимно 25.09.2020. 18:03
    Da li iko ima normalan
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 16m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 30m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 20m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 35m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 18m
    0