Пале: Усвојена одлука о продаји општинске земље на Јахорини

26.02.2020. 14:59
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој сједници Скупштине општине Пале усвојен је низ тачака дневног реда, а највише пажње је привукла 37. тачка дневног реда која се односи на приједлог одлуке о продаји неизграђеног земљишта у својини општине Пале, као и то да је цијена тог земљишта по метру квадратном порасла са 300 на 850 КМ.

Тај приједлог одлуке је изазвао низ питања, а једна од интересантних тема било је и синоћно гостовање предсједника Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељка Елека који је у емисији "Лице нације" на ОСМ телевизији рекао да је изненађен одлуком општинске управе Пале да на дневни ред уврсте тачку која се, према његовим ријечима, односи на продају земље на Јахорини, иако су раније договорили да се то неће чинити.

Елек је истакао да је тако начелник Југовић "изиграо" повјерење и самог предсједника СНСД-а и српског члана Предсједништва БиХ, са којим је наводно још у септембру договорио да општина Пале неће продавати земљу на Јахорини.

Шеф Клуба одборника СДС Никола Благојевић каже да је данас било више него очигледно да је начелник општине Пале Бошко Југовић у отвореном сукобу са Владом Републике Српске и са Олимпијским центром.

- Ми из СДС-а смо свјесни да без подршке Владе Републике Српске и инвестирања неће бити посебног развоја и капиталних инвестиција, те сматрамо да је ово први пут да општина Пале и начелник општине немају добре односе са Владом. Ранији представници општине из СДС-а су имали добру сарадњу са Владом Републике Српске и било је капиталних инвестиција и огромних улагања у нашу општину, што је евиденто - каже Благојевић.

Благојевић је додао да представници СДС-а нису подржали ништа што је везано за Јахорину, јер нису били упознати са састанком којем је начелник општине Југовић присуствовао заједно са начелником општине Трново и чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о томе да се стане са продајом земље на Јахорини.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас новинарима да се ради о политичкој дискредитацији њега као начелника општине, те и као предсједника ОО СНСД Пале и некога ко има одличне односе са Владом Републике Српске.

 

Слика

 

- Комплетно земљиште које смо продали до сад на Јахорини у износу од милион КМ је продато 2018. године. Ово није била одлука о лицитацији о продаји земљишта, него одлука којом општина има право да продаје, али и не мора. У тој одлуци се налази и то да општина Пале додјељује плац Новаку Ђоковићу, што је била и моја иницијатива на отварању гондоле - каже Југовић.

Југовић истиче да процедуре у вези са управљањем општинском имовином нису једноставне и оне захтијевају став Правобранилаштва РС и Владе РС, те да је општина Пале до сада продала седам плацева.

- О томе колико је ОЦ "Јахорина" продао земље не желим да коментаришем, али би Управа ОЦ требала да води рачуна о томе шта говори и требају још једном да погледају снимак синоћне емисије и да добро размисле шта је речено, па да ми се након тога јаве и да заједно покушамо да ријешимо тај проблем - истакао је Југовић.

Југовић је истакао да је општина Пале ОЦ "Јахорина" додијелила два паркинга на кориштење без икаквих накнада, а на којима ОЦ паркинг наплаћује 15 КМ.

- Ако ћемо се бавити рачуницом то је на примјер, 300 возила дневно пута 15 КМ износи 45.000 КМ пута 120 дана, колико траје сезона, је 500.000 КМ и пута двије године је милион КМ. Данас смо,такође, продужили период трајања и давања цијене од 0,25 КМ за пуњење језера за вјештачко осњежавање, иако то није цијена која је рентабилна, али ми ипак дајемо пуну подршку - каже Југовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина није желио коментарисати изјаве Недељка Елека у синоћној емисији, али је истакао да усвојени приједлог одлуке о продаји неизграђеног градског грађевинског земљишта у својини општине Пале не значи да се одмах мора ићи у продају те земље, већ према потребама и процјенама општине.

Он је појаснио и разлог због чега је цијена земљишта по метру квадратном порасла са 300 КМ на 850 КМ, те рекао да је то реална тржишна цијена у првој зони на Јахорини.

 

Слика

 

- Захваљујући улагањима Владе Републике Српске уназад 10 година, вриједност некретнина је скочила, те је формирана комисија која је на основу техничких показатеља одредила ту цијену од 850 КМ. То иде у прилог општине Пале, која ће за сваки квадрат који прода убудуће зарадити по 550 КМ више - каже Шкипина.

Шкипина подсјећа да је општина Пале продала седам локација за три године и да то није било никакво срљање, те да усвајањем данашње одлуке не значи да ће се аутоматски кренути у продају преостале општинске земље.

Шеф Клуба самосталних одборника у СО Пале Мирослав Симовић каже да му је драго што је начелник општине Пале данас "ставио тачку на утицаје тајкуна", који према његовим ријечима, покушавају да остваре своје интересе.

- Он је данас заједно са нама ставио тачку на то и показао да никакав и ничији утицај овдје не може проћи. То је оно због чега смо 2016. подржали Бошка Југовића и не видим никакав разлог због чега би неко био против повећања цијене земљишта на Јахорини, осим оних људи који желе да њихови блиску људи или они сами купе земљиште по цијени од 300 КМ - каже Симовић.

Према његовим ријечима, цијена земљишта по метру квадратном је подигнута тачно онолико колико је надлежна комисија процијенила да треба да буде, те истиче задовољство и тиме што су одборници СДС и ПДП били уздржани по том питању и нису гласали против.

Симовић је напоменуо да све одлуке по питању продаје и располагања имовином општине Пале ће одлучивати одборници у СО Пале, а не Недељко Елек.

Поред те тачке, данас су усвојене и тачке које се односе на приједлоге одлука о продаји непосредном погодбом, о усвајању измјена и допуна Регулационог плана дијела посебног подручја "Јахорина" на иницијативу више физичких или правних лица.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 20m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 4m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 31m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 49m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    22h 50m
    0