Паљанин Немања Јанковић међу најбољим „багеристима“ у Европи

28.06.2021. 19:03
2
ИЗВОР: Катера

Паљанин Немања Јанковић један је од најбољих „багериста“ у Европи, а на Европском такмичењу у шпанском граду Малага освојио је шесто мјесто у јакој конкуренцији „багериста“ са читавог „старог континента“.

Јанковић је багере заволио од раног дјетињства, с обзиром да је то посао којим се његов отац бави, те је тако уз њега први пут осјетио љубав ка овој врсти послао и први пут багером почео управљати у 9. години живота.

Слика

Фото: Приватна архива

Наравно, професионално се овим послом почео бавити са 18 навршених година живота и почео помагати оцу у пословима за које су били ангажовани.

- Први пут сам отишао на такмичење које се одржавало у Сарајеву, гдје сам у конкуренцији од 97 такмичара и као најмлађи међу њима освојио прво мјесто. То ме је квалификовало на Европско првенство у Шпанију, гдје сам забиљежио запажене резултате  - каже Јанковић у разговору за портал Катера.

Јанковић истиче да се на Европском првенству у Шпанији такмичио на пет врста багера марке „CAT“, најновије генерације.

- У једној дисциплини сам био најбољи међу свих 30 такмичара, а на крају сам завршио на шестом мјесту и уврштен сам у ТОП шест најбољих руковалаца машинама на такмичењу – каже Јанковић.

Слика

Фото: Приватна архива

Европско такмичење у организацији „Катерпилара“, свјетског произвођача грађевинске и рударске опреме и машина, oдржано је у Малаги  на 113 хектара великом тест центру, гдје су се такмичари за управљачким палицама багера такмичили кроз различите задатке.

Пред такмичарима је било пет тешких изазова у којима се мјерило вријеме, бодовала вјештина, прецизност и процјена возача, а кажњавала се свака грешка.

Немања је био најбољи у задатку под називом „Lift me up“, гдје је за управљачком палицом ровокопача морао да подигне терет од 2.740 килограма и „провоза“ га кроз изузетно захтјеван, узан полигон и да притом не пипне ниједну од препрека, јер се то кажњавало додатним секундама.

У овој вјежби поента, осим вјештине, била је употријебити нови систем „lift asist“, а најбољи од свих у овом изазову био је наш суграђанин Немања.

Младог такмичара из Пала похвалио је и сам креатор овог изазова, рекавши да он никада није успио да га заврши за један минут, што је урадио Немања.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Savo Janković 29.06.2021. 11:16
    Kod nas je Mitar dobar čovjek a vi nemate ni Mitra pa vidi Marinko kakvi ste
  • Generic placeholder image
    Marinko 28.06.2021. 21:49
    Jedino od Jankovica sa Kosmaja ti je otac dobar covjek.
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 39m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 30m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 57m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 49m
    0