Paljanin Nemanja Janković među najboljim „bageristima“ u Evropi

28.06.2021. 19:03
2
IZVOR: Katera

Paljanin Nemanja Janković jedan je od najboljih „bagerista“ u Evropi, a na Evropskom takmičenju u španskom gradu Malaga osvojio je šesto mjesto u jakoj konkurenciji „bagerista“ sa čitavog „starog kontinenta“.

Janković je bagere zavolio od ranog djetinjstva, s obzirom da je to posao kojim se njegov otac bavi, te je tako uz njega prvi put osjetio ljubav ka ovoj vrsti poslao i prvi put bagerom počeo upravljati u 9. godini života.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Naravno, profesionalno se ovim poslom počeo baviti sa 18 navršenih godina života i počeo pomagati ocu u poslovima za koje su bili angažovani.

- Prvi put sam otišao na takmičenje koje se održavalo u Sarajevu, gdje sam u konkurenciji od 97 takmičara i kao najmlađi među njima osvojio prvo mjesto. To me je kvalifikovalo na Evropsko prvenstvo u Španiju, gdje sam zabilježio zapažene rezultate  - kaže Janković u razgovoru za portal Katera.

Janković ističe da se na Evropskom prvenstvu u Španiji takmičio na pet vrsta bagera marke „CAT“, najnovije generacije.

- U jednoj disciplini sam bio najbolji među svih 30 takmičara, a na kraju sam završio na šestom mjestu i uvršten sam u TOP šest najboljih rukovalaca mašinama na takmičenju – kaže Janković.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Evropsko takmičenje u organizaciji „Katerpilara“, svjetskog proizvođača građevinske i rudarske opreme i mašina, održano je u Malagi  na 113 hektara velikom test centru, gdje su se takmičari za upravljačkim palicama bagera takmičili kroz različite zadatke.

Pred takmičarima je bilo pet teških izazova u kojima se mjerilo vrijeme, bodovala vještina, preciznost i procjena vozača, a kažnjavala se svaka greška.

Nemanja je bio najbolji u zadatku pod nazivom „Lift me up“, gdje je za upravljačkom palicom rovokopača morao da podigne teret od 2.740 kilograma i „provoza“ ga kroz izuzetno zahtjevan, uzan poligon i da pritom ne pipne nijednu od prepreka, jer se to kažnjavalo dodatnim sekundama.

U ovoj vježbi poenta, osim vještine, bila je upotrijebiti novi sistem „lift asist“, a najbolji od svih u ovom izazovu bio je naš sugrađanin Nemanja.

Mladog takmičara iz Pala pohvalio je i sam kreator ovog izazova, rekavši da on nikada nije uspio da ga završi za jedan minut, što je uradio Nemanja.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Savo Janković 29.06.2021. 11:16
    Kod nas je Mitar dobar čovjek a vi nemate ni Mitra pa vidi Marinko kakvi ste
  • Generic placeholder image
    Marinko 28.06.2021. 21:49
    Jedino od Jankovica sa Kosmaja ti je otac dobar covjek.
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    15h 45m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    18h 4m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    18h 31m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    21h 11m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    13h 52m
    0