Паљанин „помео“ бањалучке ћевапе

28.10.2023. 13:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Мирис ћевапа и дим шири се већ други дан бањалучким парком Петар Кочић захваљујући манифестацији Ћевап фест који се организује шести пут по реду, а на овај начин Бањалука је етаблирана на гастрономску мапу свијета.

Туристи су стигли са свих страна, из Сјеверне Македоније, Србије и Словеније дошли су да уживају у бањалучком бренду.

Данас је одржана и атрактивно такмичење у брзом једењу ћевапа а најбољи је био  Паљанин Страхиња Алексић који је дошао  у Бањалуку искључиво због такмичења у брзом једењу ћевапа, а велику порцију појео је за мање од два минута.

- Утисци су феноменални, уживао сам у Бањалуци нисам се несто специјално припремао, а ћевап је моје омиљено јело -  рекао је Алексић.

Задовољни трљају рукама и ћевабџије, јер ће овај викенд бити искључиво у знаку ове гастрономске делиције.

Драгица Грбић из ћевабџинице „Стари рецепт“ рекла је за „Глас Српске“ да је ово посебан викенд те да је на гостима да уживају у омиљеној порцији.

- Мало нас је јуче киша пореметила, али данас је већ пуно боље. Ту су прави гурмани, ћевап је наш заштитни знак - рекла је Грбићева.

Ален Смаилагић из ћевабџинице код Мује, рекао је за „Глас Српске“ да они имају вијек дугу традицију, те да ће по познатим рецептима и даље припремати ћевапе.

- Ово је празник за све праве ћевабжије, мирис ћевапа је непроцјењив, а видимо да је ту и пуно туриста - казао је Смаилагић.

Промотер шестог Ћевап феста Небојша Куштриновић казао је за „Глас Српске“ да је важна не само туристичка понуда него и мјесто на свјетској карти гастрономије.

- Покренули смо већ заштиту ћевапа као нематеријалног блага са географским поријеклом. Ми у Бањалуци уживамо у ћевапу свим чулима, а наше лепиње су посебно јер се пеку у старим крушним пећима на 450 степени, на два и по минута. Ћевап је у плочицама, а ове године имамо и дјечије порције, а салата је обавезно црвени лук - рекао је Куштриновић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивукуковић казао је да можемо сви бити поносни на највећи гастрономски бренд не само Бањалуке него и шире.

- Ћевап може својим укусом да обиђе цијели свијет и да постаје један од највећих атракција. Ко год дође код нас пита за бањалучки ћевап. Потребно  је да ову манифестацију додатно оснажимо а то ћемо и учинити - рекао је Станивукуковић те честитао побједицима у брзом једењу ћевапа што овај догађај чини посебним.

Туристи

Београђанин Марко Илић дошао је у Бањалуку искључиво због ове манифестације.

- Стигао сам са породицом, јер је моје порекло са ових крајева. Велики смо гурмани, а оно што је сигурно сви једемо велику порцију. Често се питамо који је ћевап најбољи, без премца бањалучки - казао је Илић.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 14m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 20m
    0