Paljanin „pomeo“ banjalučke ćevape

28.10.2023. 13:42
0
IZVOR: glassrpske.com

Miris ćevapa i dim širi se već drugi dan banjalučkim parkom Petar Kočić zahvaljujući manifestaciji Ćevap fest koji se organizuje šesti put po redu, a na ovaj način Banjaluka je etablirana na gastronomsku mapu svijeta.

Turisti su stigli sa svih strana, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije došli su da uživaju u banjalučkom brendu.

Danas je održana i atraktivno takmičenje u brzom jedenju ćevapa a najbolji je bio  Paljanin Strahinja Aleksić koji je došao  u Banjaluku isključivo zbog takmičenja u brzom jedenju ćevapa, a veliku porciju pojeo je za manje od dva minuta.

- Utisci su fenomenalni, uživao sam u Banjaluci nisam se nesto specijalno pripremao, a ćevap je moje omiljeno jelo -  rekao je Aleksić.

Zadovoljni trljaju rukama i ćevabdžije, jer će ovaj vikend biti isključivo u znaku ove gastronomske delicije.

Dragica Grbić iz ćevabdžinice „Stari recept“ rekla je za „Glas Srpske“ da je ovo poseban vikend te da je na gostima da uživaju u omiljenoj porciji.

- Malo nas je juče kiša poremetila, ali danas je već puno bolje. Tu su pravi gurmani, ćevap je naš zaštitni znak - rekla je Grbićeva.

Alen Smailagić iz ćevabdžinice kod Muje, rekao je za „Glas Srpske“ da oni imaju vijek dugu tradiciju, te da će po poznatim receptima i dalje pripremati ćevape.

- Ovo je praznik za sve prave ćevabžije, miris ćevapa je neprocjenjiv, a vidimo da je tu i puno turista - kazao je Smailagić.

Promoter šestog Ćevap festa Nebojša Kuštrinović kazao je za „Glas Srpske“ da je važna ne samo turistička ponuda nego i mjesto na svjetskoj karti gastronomije.

- Pokrenuli smo već zaštitu ćevapa kao nematerijalnog blaga sa geografskim porijeklom. Mi u Banjaluci uživamo u ćevapu svim čulima, a naše lepinje su posebno jer se peku u starim krušnim pećima na 450 stepeni, na dva i po minuta. Ćevap je u pločicama, a ove godine imamo i dječije porcije, a salata je obavezno crveni luk - rekao je Kuštrinović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivukuković kazao je da možemo svi biti ponosni na najveći gastronomski brend ne samo Banjaluke nego i šire.

- Ćevap može svojim ukusom da obiđe cijeli svijet i da postaje jedan od najvećih atrakcija. Ko god dođe kod nas pita za banjalučki ćevap. Potrebno  je da ovu manifestaciju dodatno osnažimo a to ćemo i učiniti - rekao je Stanivukuković te čestitao pobjedicima u brzom jedenju ćevapa što ovaj događaj čini posebnim.

Turisti

Beograđanin Marko Ilić došao je u Banjaluku isključivo zbog ove manifestacije.

- Stigao sam sa porodicom, jer je moje poreklo sa ovih krajeva. Veliki smo gurmani, a ono što je sigurno svi jedemo veliku porciju. Često se pitamo koji je ćevap najbolji, bez premca banjalučki - kazao je Ilić.

Piše: Miloš Vasiljević

Komentari 0
Povezane vijesti
Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 59m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    23h 21m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    20h 29m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    23h 35m
    2
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    19h 43m
    0