Паљанка израђује намјештај за барбике (ФОТО)

13.12.2020. 19:29
0
ИЗВОР: citajfilter.com

Представљамо вам Љиљану и њену причу о намјештају за барбике. Прије двије године њена жеља из дјетињства почела је да се остварује.

Љиљана Врећа (36) је рођена у Сарајеву, гдје је и провела дио живота. Школовање је наставила у Палама, гдје је након гимназије дипломирала на Економском факултету, смјер маркетинг. Тренутно је запослена у једној приватној фирми која се бави велепродајом папирне галантерије. Удата је и мајка је дјевојчице Марије.

Љиљана је прије двије године одлучила да покрене мини бизнис и реализује своје дјечје снове.

Љубав према барбикама коју је Љиљана имала када је и сама била дијете, вратила се када је њена кћерка пожељела да има дом за своје барбике. Кћерка Марија је, уједно, и била инспирација за покретање мини бизниса.

- Још као дјевојчица показивала сам велику љубав према барбикама и луткама. С обзиром да је то ратни период, игру смо импровизовали, кревети су били књиге или картонске кутије. Након 25 година моја дјевојчица је пожељела намјештај за своје барбике. Када га нисам нигдје пронашла у трговинама, сјела сам и направила свој први двосјед. Затим сам направила њеној другарици, па још једној и тако је све кренуло - прича Љиљана.

За израду намјештаја у минијатурним пропорцијама користи разне материјале који обилују својим квалитетом, као што су дрво, капафиx, спужва, памучни и плишани материјали, а у својој колекцији посједује разне предмете.

- У понуди имам дневну собу (тросјед, двосјед, фотељу, табуре, столић), спаваћу собу (брачни кревет, ормар, сто за шминкање), дјечију собу (мали кревет, мали ормар, кревет на спрат, столица на љуљање) и трпезарију (сто са столицама).-

Сам процес израде намјештаја изискује много времена. За израду једне фотеље потребно је до два сата. Читав процес се ради по нацртима и мјерама, као и по жељама купаца.

- Сваки комад намјештаја се израђује посебно. Рецимо, једна фотеља је састављена од 6 дијелова (дно, полеђина, дијелови од спужве и наслоњачи). Сваки дио се посебно облаже платном, па се лијепи један по један. За фарбање користим акрилне боје и еко лак на бази воде. Дрвени намјештај сијечем код столара и украшавам га декупаж техником - каже наша креативна суграђанка.

Израда намјештаја за барбике, постала је занимација многих у посљедње двије године. Без обзира на конкуренцију која се појавила на тржишту, Љиљана је истакла да је задовољна заинтересованошћу за њен ручни рад, као и реакцијама родитеља и њихове дјеце.

- Када сам прије 2 године почела да се бавим овим послом, била сам једина на тржишту. Ово је дефинитивно нешто што би се требало “гајити” у будућности. Било би лијепо имати продавницу ових минијатура . С обзиром на вријеме које могу одвојити за израду намјештаја и више сам него задовољна, чак не могу ни да постигнем све што се тражи. До сада сам имала само ријечи хвале и веома позитивне реакције, како родитеља, тако и дјеце.-

Интересовање за минијатурни намјештај постоји у бројним градовима Босне и Херцеговине али и у региону. Наиме, Љиљана је исказала задовољство због наруџби које јој свакодневно стижу и из Србије.

- Намјештај сам до сада послала у многе градове БиХ, чак и у Србију. Размишљала сам о продаји у иностранству, јер имају платформе гдје можете да продајете ручне радове по цијелом свијету.-

Ручни рад који настаје у Палама, у једној породичној атмосфери, за сада се пласира на тржишту Босне и Херцеговине и Србије.

Платформа која би омогућила продају намјештаја у иностранству и минијатурна продавница, жеље су наше суграђанке које би вољела реализовати у блиској будућности.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 20m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 44m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 13m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 31m
    0