Паљанка Весна Милетић - Универзитетски професор и фудбалски судија

24.12.2022. 11:01
3
ИЗВОР: srna.rs

Весна Милетић /31/ са Пала је фудбалски судија и универитетски професор, а сан јој је да постане међународни судија и суди утакмице на високом такмичарском нивоу.

Дијељење правде је важан сегмент сваког спорта, бити судија није нимало једноставно, а бити фудбалски судија посебно је тешко. Ипак, то није спријечило Милетићеву да се бави баш тим послом.

Као свестрана личност, основну школу завршила је на Палама, средњу математичку гимназију у Сарајеву, основне студије математике и физике на Филозофском факултету на Палама, док је мастер студије завршила на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Весна је тренутно докторанд на Институту за нуклеарне науке "Винча" у Београду, али и фудбалски судија, а своју спортску правду дијели на теренима широм БиХ.

Слика

Фото: srna.rs

Милетићева се дуго година бавила фудбалом и наступала за СФК "Сарајево 2000" из Сарајева и младу репрезентацију БиХ.

- Од малих ногу сам играла фудбал са момцима из краја. У основној школи играла сам за Фудбалски клуб `Романија`. Поласком у средњу школу након мјесец дана добијам позив из сарајевског клуба и крећем да тренирам са њима. Играла сам све позиције осим нападача - наводи Милетићева за Срну.

Играла је за репрезентацију БиХ до 19 година, и то одбрамбеног играча.

За Весну је фудбал љубав која се не може описати - током средњошколског образовања на тренинге је ишла ујутру у осам, а враћала се кући у 20.00 часова.

Осим фудбала, Милетићевој су добро ишле математика и физика, па је морала да бира хоће ли се бавити спортом или науком - и одлучила се за науку.

- Како вријеме пролази остаје ми жал за играњем. Сматрам да сам могла направити добру каријеру у иностранству, али када све саберем и одузмем, мислим да сам повукла прави потез - истиче Милетићева.

Према њеним ријечима, игром случаја добила је позив од пријатеља за фудбалског судију. Иако у почетку није дјеловала заинтересовано, све је отишло у озбиљном смијеру.

Слика

Фото: srna.rs

Сада суди у женској Премијер лиги у БиХ, те у Другој лиги /мушкој/ Републике Српске.

- Волим да судим и нисам имала проблема. Јесте необично видјети женског судију, па се на терену јављају тензије, али постоји поштовање. Све се послије утакмице сведе на - `хвала` и `извини` - наводи Милетићева.

Прву пут у историји три жене су добиле прилику да суде на Свјетском првенству у Катару.

- Тиме је отворен пут женама да напредујемо даље, а то ће много значити у будућности женама фудбалским судијама, које имају велике амбиције - истиче Милетићева, којој је сан да једног дана постане међународни судија.

Весна је виши асистент на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на прољеће треба да брани докторат, а амбиције су јој је велике.

- Осјетићу велико олакшање када докторирам због слободног времена које бих усмјерила на суђење. Планирам и и волљела бих да радим на развоју Универзитета у Источном Сарајеву и дођем до титуле редовног професора, тако да се видим и у сфери суђења и академске струке - наглашава Милетићева.

Она схвата да ће јој требати доста времена, труда и рада, али мисли да може све постићи.

Милетићева је доказ да су Пале расадник успјешних и талентованих људи.

- Сви треба да раде оно што воле, јер се сваки рад на себи исплати - поручује она.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    vladan 15.02.2023. 12:03
    steta, valjalo bi da je malo ljepsa
  • Generic placeholder image
    Спале 27.12.2022. 13:49
    Браво Весна! Треба нам што више оваквих људи и оваквих текстова.
  • Generic placeholder image
    Brat 24.12.2022. 14:30
    Bravoo, ti si ponos svih nas!
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Марија Ана Милинковић - Како је деветнаестогодишњакиња освојила Милано (ФОТО/ВИДЕО) Марија Ана Милинковић - Како је деветнаестогодишњакиња освојила Милано (ФОТО/ВИДЕО)
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 37m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 55m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 13m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 37m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 29m
    0